Сряда, 24 Яну 2024
    
Бургас

В ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“ отново са посланици на здравето

  25.10.2023 15:21  
В ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“ отново са посланици на здравето

За пета поредна година учениците от ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“ са посланици на здравето. Цел на проект „Решения за здравословен начин на живот“ е да обучава, насърчава и приучава учениците да се хранят здравословно и да са физически активни чрез ежедневни предизвикателства.

Основен акцент в проекта е дейността „Активни заедно – училище и спортни клубове“ – пилотна програма, в която изявени спортисти демонстрират и тренират децата с цел повишаване на мотивацията им за повече спорт и в програми след училище.

През учебната 2022/2023 г. учениците от випуск пети клас, заедно с техните учители и родители, участваха в национален конкурс „Посланици на здравето“ с проект „Решения за здравословен начин на живот“, организиран от Министерството на здравеопазването, министерството на образованието и науката, Министерство на младежта и спорта, Министерство на културата, Министерство на околната среда и водите, регионалния офис в България на СЗО и БМЧК.

Тогава децата от иновативното училище проведоха срещи с гост треньори на спортните клубове от различни спортове – баскетбол, волейбол, хандбал, футбол, акробатика, бойни изкуства, бадминтон, художествена гимнастика, танци, ветроходство. „Гост треньорите демонстрират основни елементи от съответния спорт и ги практикуват заедно с учениците в часовете по Физическо възпитание и спорт, което е предпоставка за мотивация на децата за повече активност в спортни програми и след училище.“ - споделя г-жа Даниела Душева.

Как технологиите, които са неизбежни за учениците днес, да бъдат в полза на ежедневна физическа активност – да подобряват и стимулират физическа активност? Решението, което предлагат учениците и техните ментори г-жа Грета Стоянова и г-жа Таня Сребрева, е свързано с вълнуващи дейности, обобщени в сборник „С ИТ бъди активен ТИ“. Създадено бе приложение, което проследява колко минути са правени упражнения, Micro:bit фитнес помощник, който напомня да се правят физически упражнения и измерва сърдечната честота, игра – тренажор с Makey Makey, която провокира по забавен начин физическа активност и е тестван начин за подобряване на техниката на дишане с Arduino.

Учениците заедно със семействата си участваха във фамилни спортни празници с „Игри от миналото“, семейно приготвяне на храна „Заедно в кухнята“ (https://ouagk.com/book/) и пикник със здравословно приготвени храни вкъщи, еко акция за почистване на плажната ивица на град Бургас.

Спортните клубове, които се включиха в проекта са: баскетболен клуб "Черноморец", волейболен клуб "Дея", хандбален клуб "Фрегата", клуб по спортна акробатика "Черноморец", танцова школа "Дюн", яхт клуб "Порт Бургас", академия за бойни изкуства "Хикари", Футболен клуб "Бургас Спорт", спортен клуб "Бадминтон", клуб по художествена гимнастика „Черноморец“.