Сряда, 24 Яну 2024
    
ИЗБОРИ 2023 Несебър

Николай Димитров за направеното в най-младия квартал на Несебър

  25.10.2023 13:56  
 Николай Димитров за направеното в най-младия квартал на Несебър

Последните четири години жителите на Несебър свързват с разцвета на ж.к. „Черно море“. Най-младият жилищен квартал на града отбеляза пика в своето развитие, благодарение на редица инфраструктурни обекти и обекти с обществено предназначение, разработени и реализирани в мандат 2019-2023.

Откритият селищен парк със спортни съоръжения  в ж.к. „Черно море“ предоставя на жителите на Несебър възможността да са активни, да тренират и да развиват физическата си форма. Той е считан за една от най-полезните придобивки за  Несебър. Общината ще започне строителство на третия, последен етап от разработката за парка, включващ изграждане на детски площадки, зелена паркова зона, кътове за отдих и др.

Покрай  Открития селищен парк със спортни обекти, по цялата дължина на улицата от  първото кръгово кръстовище с връзка за ж.к. „Черно море“ до кръговото кръстовище  с отклонение за Равда, има изградена велоалея. Тя е част от мрежата от алеи за велосипедно придвижване в комплекса. През годините на мандат 2019-2023 бяха завършени и трите етапа на строителство на градската инфраструктура - осветление, улици и тротоари, асфалтирани и осветени   паркинг зони, детски  площадки, видеонаблюдение, озеленяване. Всичко това превърна комплекса  в  завършена и модерна  жилищна система, а в рамките на текущата година реконструкция и разширение претърпяха двете детски площадки на територията му – монтирани са нови уреди, подходящи за различни възрастови групи.

През годините на мандат 2015-2019,  за нуждите на жителите на  ж.к. "Черно море", бе изградена и въведена в експлоатация детска градина „Моряче“. Сега, след  по-малко от десетилетие, общината планира разширяването на детското заведение , за да може да поеме още две групи. Ще бъде реконструирана и детската площадка в двора на институцията.

Построени бяха  улицата и тротоарите към входа на базата на Националната спортна академия - районът  се характеризира със засилен трафик на пешеходци и автомобили, особено през летните месеци, защото осигурява най-прекия достъп до плажа за жителите и гостите на ж.к. „Черно море“.

За да отговори на съвременните тенденции в   туристическото търсене, Община Несебър  разработва  проект за кемпер парк. Той  ще бъде разположен на границата с ж.к. „Черно море“, на терен от осемнадесет  декара, и ще разполага с около 50 стоянки за мобилни домове. Съоръжението  ще бъде оборудвано с удобствата, които съвременният кемпер туризъм изисква. Паркът  ще разполага със зона за трапезария, ресторант, съответен на капацитета на парка брой  бани и санитарни помещения, барбекюта. Детската и фитнес площадка  и  откритият басейн, залегнали в разработката на проекта, ще са достъпни  и за хора, които не са гости на кемпер парка.

Очаква се създаването на база за развитие на този алтернативен вид туризъм да привлече нови посетители и да доведе до удължаване на туристическия сезон в Несебър.