Неделя, 14 Яну 2024
    
Бизнес Общество

Набелязани са мерки за поддържане на оптимални цени на основни хранителни продукти

  15.10.2023 17:56  
Набелязани са мерки за поддържане на оптимални цени на основни хранителни продукти

Набелязани са мерки, които в момента се обсъждат с бизнеса, 15 основни хранителни продукта, влизащи в основната, малка потребителска кошница, да бъдат предлагани на възможно най-добри цени за най-уязвимите потребители, като тези мерки ще бъдат приложени преди началото на зимния сезон.

Това каза министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов пред БНР.

Част от мерките предвиждат максимална част от продуктите да бъдат локално производство, за да се намалят възможните рискове от повишение на цените на транспорта, инфлация или рецесия от страните на внос, води се и диалог с големите хранителни вериги, посочи министърът.

Предстои тази седмица да продължи обсъждането на това, на определени периоди веригите да публикуват информация по достъпен начин за малката потребителска кошница и да се поддържат възможно най-добри цени на заложените 15 продукта от първа необходимост. Има готовност при необходимост да се прибегне до тавани на цените за определен период от време, но според министъра оптимални цени за 15-те продукта за определен период от време могат да се постигнат чрез диалог с големите хранителни вериги.

"Друг важен аспект, по който трябва да се работи, е информираността, така че потребителите да знаят точно къде и кога какво могат да намерят", отбеляза Богданов.

Министерството също така настоява веригите да започнат да публикуват информация към Националния статистически институт за тези 15 продукта, за да се осигури адекватна информация за цената на дребно конкретно за тези стоки.

Това са част от мерките и те ще бъдат приложени още преди началото на зимния период, подчерта министър Богданов.


Анкета

Мнения

Мнения Приморско
Димитър Германов: Удовлетворен съм от това, което заедно с моя екип постигнахме през последните 12 години
  13.10.2023 14:52      

Настоящият кмет на Община Приморско д-р Димитър Германов отправи поздрав към колегите и служители