Неделя, 14 Яну 2024
    
Бургас Мнения

Д-р Иванета Йончева: Внимание! Сърдечните заболявания се обострят през есента

  15.10.2023 17:26  
Д-р Иванета Йончева: Внимание! Сърдечните заболявания се обострят през есента

Интервю на Дона МИТЕВА

Д-р Иванета Йончева е специалист по вътрешни болести и кардиология. Работи в Отделението по кардиология на УМБАЛ – Бургас. Завежда кабинета за проследяване и наблюдение на пациенти с пейсмейкъри, дефибрилатори и ресинсхронизиращи устройства.

Тя е единствената в региона, която поставя и профилактира постоянни електрокардиостимулатори, познати като пейсмейкъри. В практиката си е имплантирала над 2000 устройства.

– През есента хроничните заболявания се обострят – вярно ли е това? Важи ли за сърдечните болести?

– Вероятността сърдечните заболявания да се обострят през есента се увеличава. Дължи се на застудяването, което може да провокира свиване на кръвоносните съдове и повишаване на артериалното налягане. Не бива да се забравя и това, че през есенно-зимния сезон хората започват да консумират по-концентририана и богата на сол храна. Това също води до повишаване на кръвното налягане. Затова пациентите със сърдечна недостатъчност трябва да внимават. При тях задържането на течност  заради прекомерен прием на сол може да доведе до влошаване на състоянието и дори да се наложи хоспитализация.

– Какво препоръчвате на хората с хронични сърдечни болести през есента?

– Да се пазят от резките температурни разлики. Да измерват кръвното си налягане редовно. Да следят телесното си тегло. При отклонения да търсят консултация с кардиолог.

– Как влияят промените в температурата на хората с пейсмейкъри?

– При пациентите с пейсмейкър резките температурни промени не оказват по-различно влияние, отколкото на останалите. Всичко зависи от съпътстващата патология, контрол на артериалното налягане и наличие на исхемична болест на сърцето.

– Кога е наложително поставянето на пейсмейкър?

– Причината за поставяне на пейсмейкър е наличие на сърдечен блок, който води до нисък сърдечен пулс. Има пациенти, при които ниският пулс е само понякога. Тези епизоди се регистрират на холтер ЕКГ или с друго записващо сърдечния ритъм устройство.

В България има регистър, в който се вписват всички имплантирани устройства, техният модел и технически характеристики.

– Колко струва поставянето на пейсмейкъра?

– Отделението по кардиология на УМБАЛ – Бургас, в което работя, има разрешение за инвазивна дейност, включително и за поставяне на пейсмейкъри. Абсолютно всичко е безплатно за пациента. Не се налага доплащане на консумативи.

– Съвременните електроуреди правят ли бели на пациентите с пейсмейкър? Трябва ли  да се пазят от нещо?

– Съвременните домакински електроуреди категорично не оказват влияние на хората с имплантиран пейсмейкър. Те са изключително защитени от външно въздействие, като през последните години се имплантират основно пейсмейкъри, съвместими с ядрено-магнитен резонанс.

– На колко време трябва да се явява на контролен преглед един пациент с пейсмейкър?

– Препоръчително е контролните прегледи да са през 6 месеца. Особено при онези, които са напълно зависими от пейсмейкъра си.

Това позволява да сме наясно дали всичко е наред с електродите и батерията на устройството. Така пациентите са максимално защитени от усложнения. Има и пациенти, при които пейсмейкърът се включва изключително рядко. Тогава проследяващите визити могат да са през година, година и половина.

– Влияе ли се работата на устройството от храни, напитки?

– Не, не се влияе от приема на различни храни или от смяната на часовото време.

– Как се избира подходящият пейсмейкър за даден пациент? Има ли значение възраст, пол?

– Има няколко видове пейсмейкъри. Какъв модел ще се избере зависи от даденото заболяване. Основно те са еднокухинни и двукухинни. Това означава, че при първите има един електрод, а при вторите има два. Възрастта няма решаващо значение. Основно значение има диагнозата на пациента.

Има и други видове сложни пейсмейкъри, но те са за лечение на пациенти с тежка сърдечна недостатъчност и при риск от опасни аритмии. Това са много специфични случаи и преценката е на лекар специалист в областта на кардиостимулацията.


Анкета

Мнения

Мнения Приморско
Димитър Германов: Удовлетворен съм от това, което заедно с моя екип постигнахме през последните 12 години
  13.10.2023 14:52      

Настоящият кмет на Община Приморско д-р Димитър Германов отправи поздрав към колегите и служители