Неделя, 14 Яну 2024
    
Бургас

Медицински сестри се натискат за работа в училища и детски градини

  15.10.2023 13:34  
Медицински сестри се натискат за работа в училища и детски градини

Мотив. Ангажиментите малко, заплатата добра

Дона МИТЕВА

Все по-малко лични лекари използват медицински сестри в кабинетите си. Отливът им към училища и детски градини е осезаем.

В Бургас се говори, че медицинските сестри търсят всякакви връзки и начини да попаднат в системата на образованието, избягвайки от натовареността на професията в болници или при личен лекар.

„Логично е да отиват там, след като им се увеличават парите. Към това бих добавил, че и не са много ангажирани с работа. Защото те не правят профилактични прегледи, нито мерят, нито теглят децата. Изискват от нас да им даваме карти с тези данни. Те стоят просто да установят когато детето има хрема и да го върнат на родителите, които да го доведат при личния лекар да го прегледа или ако  някой се  удари, да го превържат“, коментира д-р Петко Желязков, председател на Сдружението на личните лекари в Бургас.

По негова информация медицинските сестри вземат в училищата малко повече от една средна за страната заплата. А все по-малко общопрактикуващи лекари си позволяват да имат медицински сестри в кабинетите си. От над 130 лекарски практики, които са в областта, повече от половината доктори си работят сами. Това от своя страна затруднява работата им, удължава времето за престой на един пациент в кабинета. Трупат се опашки от болни пред вратите и всички се изнервят.

Само големите лекарски практики, които имат над 2500 – 3000 души в листата си, могат да си позволят да отделят по едно две хиляди лева, за да изплащат заплата, осигуровки и всичко, което е нужно на медицинска сестра, ако се намери такава да се навие да сътрудничи на джипито. В малките населени места, където един лекар обикаля по 6-7 села, няма как да поддържа и медицинска сестра.

В Медицинския факултет има вече специалност „Асистент на лекаря“, което по думите на доктора ще е нещо като фелдшер. Със сигурност тези, които я завършат, ще имат добра компетентност, но едва ли ще може всяко джипи да си позволи да наеме такъв сътрудник.

„Ние, личните лекари, се водим лечебни заведения по Търговския закон. Между нас и болницата няма никаква разлика, като икономически субекти. Да, имаме право да избираме – едни от нас са още еднолични търговци, други са ЕООД, има такива, макар и малко, работят като физически лица, както са адвокатите. Но в действието на Търговския закон нямаме никаква разлика. Всичко, което касае болницата – като се започне от наредби за противопожарна защита, задълженията към РЗИ и т.н. – всичко изпълняваме“, обясни д-р Желязков.

Що се касае до възрастта на медицинските сестри, той казва, че и те са като личните лекари – повечето в предпенсионна и пенсионна възраст. Което пък обяснява желанието на жените да отидат в училище, където е по-спокойна работата и не лошо заплащането.

„Доколкото знам, всяка година в страната се закриват между 60 и 100 лекарски практики. А младите колеги, които идват да работят като лични лекари, са по-малко. Нещата са катастрофални. Ако не се вземат мерки млади хора да започнат за работят, до 9-10 години ще са направо страшни“, предупреждава доктор Желязков.


Анкета

Мнения

Мнения Приморско
Димитър Германов: Удовлетворен съм от това, което заедно с моя екип постигнахме през последните 12 години
  13.10.2023 14:52      

Настоящият кмет на Община Приморско д-р Димитър Германов отправи поздрав към колегите и служители