Четвъртък, 11 Яну 2024
    
ИЗБОРИ 2023 Мнения

д-р Асен Бонджев: Моята цел е да представя Родината ни в най-добрата светлина

  12.10.2023 10:18  
д-р Асен Бонджев: Моята цел е да представя Родината ни в най-добрата светлина
Асен Бонджев е доктор по история и магистър по право. Учи киберсигурност във Военна академия „Г.С. Раковски“. Владее английски, немски и руски. От 2011 г. развива дейност с износ на български естествен камък. От май 2021 до януари 2022 г. е зам.-областен управител на Бургас

Д-р Бонджев, наскоро защитихте докторска степен по история. Защо поехте по пътя на академичното развитие?

Историята е моя страст от над десетилетие и образованието ми в тази насока бе логично развитие. Но и бях провокиран. Когато през 2011 започнах работни обиколки на западноевропейски държави, бивах изключително добре приет заради коректното си отношение и доброто ми владеене на чужди езици. Но в момента, в който трябваше да споделя, че съм българин, настъпваше кратко, но неловко мълчание.  Репутацията на България бе (е) крайно неблагоприятна. Това бе един поводите дисертацията ми да бъде на тема „Културно-историческото наследство на България в списъка на ЮНЕСКО“ – т.е. най-доброто в материално отношение, което сме дали на света: християнски храмове и тракийски гробници.

Наскоро получих предложение от един от най-големите университети в САЩ за специализация, както и да изнеса лекции за тракийските ни гробници и съкровища. Т.е. ще имам възможност да представя Родината ни в най-добрата светлина. Народът ни в момента се намира в един от най-незавидните етапи от развитието си, но не бива да свеждаме глава. Трябва да уважаваме себе си, ако искаме и останалите да ни уважават.

А защо решихте да се кандидатирате за общински съветник?

Платон е казал, че „хора, които са прекалено умни, за да се занимават с политика, са наказани да бъдат управлявани от глупаци.“ Всеки иска по-добро бъдеще, но малцина са готови да работят в обществен интерес. Всички знаем, че политиката е „мръсна работа“. Но някой трябва да свърши и това. Ако си отидат отвратените, остават отвратителните. Т.е. не само е редно, а е задължително хора с експертиза, здрав разум, морал и гръбнак да участват в обществения живот.

Но аз не желая да ставам общински съветник. Преценил съм, че мога да бъда по-полезен в други сфери. Като например киберсигурността.

Същевременно с радост ще се опитам да убедя бургазлии да имат своите достойни представители в общинския съвет в лицето на настоящите съветници Стоян Грозев и Манол Тодоров, както и строителните предприемачи Георги Кузманов и Николай Стоянов. Няма как да изброя всички останали имена от листата ни, но заинтересованият би установил, че тя е пълна с почтени личности.

Не е ли всичко предрешено? Казват, че ако изборите променяха нещо, щяха да бъдат забранени?

Всички сме чували изказвания от рода, че не е важно кой гласува, а кой брои бюлетините. Манипулации винаги е имало и винаги ще има. И точно за да се намали тяхната тежест, е важно да има висока избирателна активност.

Говорил съм с различни фактори в местната политика и всички са единодушни, че Бургас се е развил най-много в периода 2007–2011, когато имаше истинско разделение на властите – изпълнителна и законодателна. Тогава Димитър Николов и ГЕРБ нямаха мнозинство в общинския съвет и имаше силна опозиция в лицето на НФСБ. По този начин общественият интерес бе значително по-добре защитен. След тези избори за пръв път от 2011 г. кметът няма да се чувства като пълновластен господар и ще е длъжен да се съобразява с много по-широк кръг от бургазлии, а не само със задкулисни договорки и тесни партийни интереси.

 

Д-р Асен Бонджев е кандидат за общински съветник от листата на ПП „Български възход“ с бюлетина 20 и преференция 107.


Анкета

Мнения

ИЗБОРИ 2023 Мнения
д-р Асен Бонджев: Моята цел е да представя Родината ни в най-добрата светлина
  12.10.2023 10:18      

Д-р Бонджев, наскоро защитихте докторска степен по история. Защо поехте по пътя на академ