Понеделник, 04 Дек 2023
    
Бургас Общество

Щастлива развръзка! Бургас ще има Спешен дентален кабинет през почивните дни

  04.09.2023 14:00  
Щастлива развръзка! Бургас ще има Спешен дентален кабинет през почивните дни

 

Силвия Шатърова

 

Дежурен стоматологичен кабинет ще бъде разкрит в общинския Дентален център 1 в Бургас. На последната сесия това бе последна точка в дневния ред и бе приета с мнозинство.

Идеята за втори път е на вниманието на общинските съветници. На предишни постоянни комисии бе отхвърлена с мотива, че финансово Денталния център не може да се позволи подобен вид дежурства, както и че има достатъчно частни практики в града.
 

Докладната бе входирана от светниците Росен Топкаров и Красимир Калудов от „Продължаваме промяната“.

При обсъжданията по време на общинската сесия Росен Топкаров защити категорично смисъла от разкриването на подобен кабинет и успя да обърне нагласите на мнозинството, както и да получи подкрепа от общинската администрация.

Мнозинството отново бе решило да я отхвърли, но след намесата на кмета Димитър Николов промени решението си.

„Приемете тази докладна, ще се търсят варианти за финансови източници“, призова той като припомни, че Регионална библиотека „П. Яворов“ работи от лятото 24 часа, но там колективът е прегърнал идеята и има желание за това. „Трудно е, когато екипът не го иска“, каза той и допълни, че новата специалност „Дентална медицина“, която се разкрива в Медицинския факултет на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ ще има нужда от база за практики, така че Денталният център, който е общински, е този, който може да се превърне в такава.

 

„Благодаря на кмета Димитър Николов за помощта и, че се показа визионер“, коментира Росен Топкаров.

 

 

Припомняме темата на ЧФ в развитие, Бургас е един от градовете, където няма Спешна дентална помощ

 

 

Кабинетът, макар и с намалено работно време, ще може да приема пациенти през почивните дни.

 

За наличието на съществуващия проблем, породен от липсата на спешна стоматологична помощ през почивните и празнични дни, сигнализира д-р Мартин Кръстев, който е част от екипа на висококвалифицираните специалисти в Денталния център.

 

Според него пациентите в Бургас са в невъзможност да намерят помощ или да започнат някакво лечение през уикенда, тъй като дежурни стоматолози има само в няколко частни кабинета, които не са с установена постоянна локация или работно време, т.е всяка седмица или месец са различни. За съжаление често пациентите в такива случаи са деца.

 

Д-р Кръстев споделя, че заради качеството на услугите ДЦ 1 е търсен не само от пациенти от Бургас и региона, но през активния сезон и от летовници от цялата страна. Същевременно  в общинския център разполагат и  с орални хирурзи.

Младият стоматолог потърси подкрепа за идеята си да бъде разкрит спешен кабинет през почивните дни. Той защити предложението си с това, че функционирането на кабинета не би изисквало допълнително финансиране от общинския бюджет за оборудване, а само реорганизация в работата на ДЦ


Анкета

Мнения

Мнения
Премиерът очаква антикорупционното законодателство да бъде прието в следващите дни
  02.09.2023 19:47      

С приемането на антикорупционното законодателство ще изпълним една от най-важните задачи за тази