Неделя, 19 Nov 2023
    
Созопол

19 каравани са върху дюни на плажа в залива „Вромос“

  20.08.2023 11:38  
19 каравани са върху дюни на плажа в залива „Вромос“

19 каравани, паркирали и престояващи в района на дюни и на морския плаж в залива “Вромос” в нарушение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, констатираха служители от Ру Созопол, осъществяващи проверки в последните дни след сигнал от Областна управа - Бургас.

Собствениците на седем от караваните са получили полицейско разпореждане за премахването им, а собствеността на останалите 12 е в процес на изясняване, тъй като регистрационните номера на караваните са свалени и към момента същите са необитаеми. От днес несъобразилите се с полицейското разпореждане собственици ще бъдат санкционирани с актове по ЗУЧК за нарушение на чл.17 А Ал. 2 и чл.17 Б Ал. 1.

За констатиране на нарушенията основна е ролята на Областна управа - Бургас, която спомага за точно локализиране на топографското положение на караваните - нарушители, тъй като в залива “Вромос” е налице съсобственост на държавата, държавен горски фонд и частни стопани. Проблематични са държавните зони, в които върху дюни и морския плаж са паркирани и престояват каравани, чиито собственици трудно могат да преценят дали нарушават ЗУЧК. Ето защо при констатиране на нарушението собствениците не се санкционират директно, а получават възможност сами да премахнат караваните си.

С оглед предотвратяване на бъдещи нарушения от Община Созопол, на чиято територия е и залива “Вромос”, се ангажират с поставяне на информационни табели, които да указват зоните за безпрепятствено паркиране и престояване на каравани, както и тези, които са в нарушение на ЗУЧК.


Анкета

Мнения