Събота, 18 Nov 2023
    
Бизнес

Социалните мрежи преливат от оферти на нелицензирани фирми

  19.08.2023 14:25  
Социалните мрежи преливат от оферти на нелицензирани фирми

 

На сиво. Готвачки предлагат „хай левъл“ преживявания в чужбина

Гърци щъкат по Рилски езера и Златна Панега

Дона МИТЕВА

Сивият сектор при организирането на екскурзии този летен сезон е още по-голям. В социалните мрежи бъка от примамливи оферти къде на половин цена, къде на двойна от фалшиви профили. В същото време лицензираните туроператори и турагенти констатират спад в работата си.

Според Евелина Пулева, която е туроператор и зам.-председател на Бургаската регионална туристическа камара атаката от нелицензирани фирми, както и от хора, установили се в България, така и от чужденци е огромна.

„Давам примери от моя опит. Само преди броени дни на Рилските езера моята група се засече с 80 души гърци, с гръцки автобус – двуетажен. Водеха ги 5 гърчета – с пет уокитокита, които не ми стана ясно за какво точно са им необходими. Български представител на бранша нямаше. Предния ден бяха катерили Мусала – пак без българин планински водач. Никой не говори български. По думи на хора от моята група, които са контактували с гърците групата е от Солун. Дошли са за два дни и си заминават. Кой и как ги организира на този тур в чужбина не става ясно.Евелина Пулева: Няма никакъв контрол, който да ни защитава нас, хората от бранша, които плащаме данъци, лицензи и работим на светло

Другият пример: имам назначена руска гражданка на трудов договор при мен. При записване на една от екскурзиите из вътрешността на страната тя вижда името Юлия и ми обясни, че това е украинка трайно установена у нас. Тази жена събира по 10 – 12 човека и им прави екскурзии на половин цена. Целта ѝ да се опита да влезе в моя група като туристка, е да види какво прави един лицензиран екскурзовод. Как организира работата си“, разказва Пулева.

По нейни думи с всяка изминала година се задълбочава

 

проблемът с нелегалните екскурзии.

 

Отдавна се знае, че поляците, които идват със собствен автобусен транспорт, си организират посещения на забележителности из страната. Руснаците и украинците, които зад граница не воюват по между си, също организират трансфери, разменят си ключове за квартири, правят пътувания из България в групите и посещения на фестивали.

„Няма никакъв контрол, който да ни защитава нас, хората от бранша, които плащаме данъци, лицензи и работим на светло. Толкова ли е трудно всички лицензирани туроператорски фирми да имаме QR кодове и както ни проверяват дали не превозваме мигранти – да проверяват дали фирмата е лицензирана. А още по-добре да се правят и нарочни проверки“, пита се туроператорката.

По нейни сметки, само от екскурзии вътре в страната, които се организират от нелицензирани родни и чужди фирми тя губи 1/3 от това, което би спечелила, ако ги няма.

Нейни колеги от други градове предлагат за онези сектори, които не могат да покрият нуждите с лицензирано обслужване да бъдат въведени временни лицензи. Това може да се наложи при поляците. Знае се, че и това лято те са най-многобройни у нас. Но и при временния лиценз качеството на услугата и сигурността на туристите ще бъдат гарантирани.

„Мнозина предпочитат да отидат при нелицензираните, с ясното съзнание, че са такива заради ниските цени. За въпросната Юлия, за която разказах, отзивите са от сорта на: „Тя не знае къде отива, но се справя“, заключава Пулева.

Има и друг много интересен  вариант на съмнително легални туристически услуги: известни с нещо си дами събират групи, които правят

 

веган турове

 

 или пък пътувания, за да отидат в определено заведение например в Тоскана, Санторини, Малта, Крит и къде ли не. Само за избрани. Това става от ухо на ухо или през социалните мрежи.

„Няма как да се пусне жалба или пък да се сезира Комисията за защита на потребителите. Особено сега, откакто излезе модата да се плаща с приложението „Револют“. Превеждат се пари от човек на човек по револют. Много често получавам също запитвания дали плащането не може да се извърши през револют. Ами не може, аз съм лицензирана агенция, имам си банкова сметка - фирмена. Там парите се осчетоводяват, плащам данъци и всичко останало“, обяснява Йона Демирева, турагент от Свети Влас.

Йоана Демирева: В другите държави са измислили как да бъдат спрени сивите туроператори, не знам защо не почерпим опит от тях

Тя подчертава, че нарочно следи

 

в социалните мрежи

 

 всички подобни „форми на организиране на пътувания и какво ли не“. „Нищо не се упоменава – каква е фирмата, има тук-там където се казва, че може да се направи застраховка, отмяна на пътуването, но коя е фирмата, какъв лиценз има – не се вижда. Но се правят ритрийти (занимания, свързани с духовни практики), пътешествия, където жените се правят богини, и какво ли не“,обяснява Демирева.

Една от въпросните дами е много модерна, говорим за много пари – за хай дами, които няма да спят в хотел, а ще са в частна вила, ще отидат в ресторант със звезди „Мишлен“, обяснява турагентката. „За този експириънс избраните ще платят да кажем около 1200 евро – без самолетните билети до Тоскана. Немалка част от тези пари влизат в джоба на т.н. организаторка на преживяването, която по мои данни е готвач. Що да работи като моя мъж, който не излиза по 12 часа от кухнята и му се трие на носа, че му се дават много пари. А дамата си прибира неосчетоводени добри пари за 4 – 5 дни. Моята екскурзия до Тоскана, Италия – 7 дни със закуски и вечери, с багажи, самолетни билети, 4 екскурзии, е за 1200 лева. Това, което прави „организаторката“  ляга не повече от 600 евро на човек. Значи половината е чиста печалба за нея“, сравнява Демирева.

Факт е, че всичко е много динамично, трябва да има различни канали за контакт с клиентите, но у нас явно няма регламент, как това да се случва само законно. „Не знам какво трябва да се направи за да се спре това. Сигурно другите държави са измислили как да бъдат спрени сивите туроператори, не знам защо не почерпим опит от тях. Защо не вземаме техни модели, защо – нямам обяснение на този въпрос. Всичко е на самотек, въпреки че има Министерство“, завършва разказа си турагентката.


Анкета

Мнения

ИЗБОРИ 2023 Мнения
Ваня Андонова-кандидат за кмет на Партия „Български Възход“ за Приморско: Чувствам се сигурна в силите и във възможностите си
  18.08.2023 09:37      

Интервю на Силвия Шатърова -Г-жо, Андонова, чувствате ли се сигурна в  това