Събота, 18 Nov 2023
    
Несебър

Ангелина Досева, художник, жител на Баня: От другия край на планетата са идвали не заради Баня, а заради центъра за костенурки

  19.08.2023 11:46  
Ангелина Досева, художник, жител на Баня: От другия край на планетата са идвали не заради Баня, а заради центъра за костенурки

Дона МИТЕВА

Спасителният и консервационен център за костенурки има подкрепата на общността в Баня. Това подчерта художничката Ангелина Досева. Затрудненията, в  които той е изпаднал всички се надяват да бъдат преодолени, защото това е своеобразна емблема на населеното място.

„Иво и Ива винаги са били добре приети тук. В началото не ги познаваха хората. Говоря за времето преди двадесетина години. Но бързо се разбра с каква цел се прави центърът. Хората свикнаха с какво се занимава центърът и за десетина години се промени мисленето на местните по отношение на костенурките. Научи се и за тяхното опазване. Мнозина си промениха мнението. Така че центърът играе и възпитателна роля. Местните проумяха, че тези костенурки не са просто да се ядат. И че няма смисъл това да се прави“, коментира Досева.

По нейни думи Иво е бил много отдаден на каузата. Така това място се превръща в привлекателен център за хора от цял свят.

„Хора от цял свят са идвали в селото. Буквално от другия край на планетата са идвали не заради Баня, а заради центъра за костенурки. Много хора от чужбина знаят за центъра, например има такива от Нова Зеландия, Австралия, но не знаят за селото. Любители на тези животни идват тука заради центъра и от там разбират за селото. Чужденци са оставали в центъра като доброволци, като наблюдатели“, обобщава художничката.

Мястото е използвано включително и от държавните институции, които се занимават с опазването на животни. „Имаше един такъв драстичен случай – големи костенурки, които държавата трябваше да конфискува на границата преди години, бяха настанени в центъра. Буквално принудиха Иво да ги приюти, защото нямаше къде другаде. Това бе единственото място, където тези костенурки можеха да бъдат гледани според техните изисквания. В нито един зоопарк в България не можеше да бъдат настанени. Тогава се наложи Иво от Баня да отиде до Кулата, за да ги вземе тези големи алигаторови костенурки. Няколко месеца бяха невероятна атракция“, връща се назад във времето Досева.

Иво е бил неформален член на НПО „Развитие за общността“, създадено преди той да почине, от художници, режисьори, преподаватели, които живеят в Баня. Целта му е да се създава културен продукт, който да е за обогатяване живота в селото.

„След смъртта на Иво, ние се събрахме и казахме на Ива, че трябва да се направи всичко възможно центърът да се запази, като специфична част от селото. Тя има нашата подкрепа. Опитваме се всячески да ѝ помагаме, за да се справи с проблемите. Безспорно центърът трябва да продължи да съществува“, заключи Ангелина Досева.


Анкета

Мнения

ИЗБОРИ 2023 Мнения
Ваня Андонова-кандидат за кмет на Партия „Български Възход“ за Приморско: Чувствам се сигурна в силите и във възможностите си
  18.08.2023 09:37      

Интервю на Силвия Шатърова -Г-жо, Андонова, чувствате ли се сигурна в  това