Събота, 18 Nov 2023
    
Малко Търново

Радев:Потомците на въстаниците, които днес изпълват Петрова нива, сте най-правдивата мяра за родолюбие и гарант срещу всеки опит за подмяна на нашата история

  19.08.2023 20:33  
Радев:Потомците на въстаниците, които днес изпълват Петрова нива, сте най-правдивата мяра за родолюбие и гарант срещу всеки опит за подмяна на нашата история

Хиляди хора се стекоха на Петрова нива днес за събора. Сред тях -  много политици, депутати, общински съветници. Посреща ги домакинът – кметът на Малко Търново Илиян Янчев.

Тази година се честват 120 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание.

В историческата местност пристигна и президентът Румен Радев, под чийто патронаж се провежда събор.

„Отново се стичаме от всички краища на родината в сърцето на Странджа, за да отдадем почит към паметта на тракийските и македонските българи, които на Илинден, Преображение и Кръстовден преди 120 години масово се опълчиха срещу османския поробител. В дните преди въстанието тук - на Петрова нива, си дадоха среща най-светлите радетели на българското революционно движение в Одринско. Съзнатата саможертва бе изборът на достойните, които поеха към своето безсмъртие, водени от един идеал - да живеем като един народ, в общо свободно и независимо Отечество“, каза президентът Румен Радев от трибуната на възпоменателния събор.

„Потомците на въстаниците, които днес изпълват Петрова нива, сте най-правдивата мяра за родолюбие и гарант срещу всеки опит за подмяна на нашата история. Вярвам, че чувството за свобода, справедливост и достойнство, което носеха преображенци през 1903 година, и днес живеят във всички истински българи. Защото съхранената ни историческа памет е темелът, върху който нашият народ гради своето достойно бъдеще. И почитта пред всички загинали за свободата е знак за всички онези, които при всяка смяна на политическото статукво бързат да пренапишат личната си биография или гледат на нашата история през призмата на чужд прочит.

Историческият ни календар събира изстраданата родова памет на не едно поколение. За което свободна България остана завинаги несбъднат блян. И ние сме длъжни именно към тези наши предци, които едва ли има летопис, който да изброи, които оставиха костите си по зандани и с кръвта си платиха българската свобода и независимост. Затова и наш дълг е да пазим не само чисто името им, но и да не отстъпваме от техните завети. Всяка подмяна, всяко манипулиране на историческите факти или опит за прекрояване на нашите празници и традиции, неизменно ни води към безпътица. Затова дълг на нашето поколение към българската държавност е също толкова свещен и неотменим, както дългът към българската държавност на всички, отдали живота си за нейната свобода. Вечна памет на героите от Илинденско-Преображенското въстание.“, каза още президентът.

burgasinfo.com


Анкета

Мнения