Неделя, 08 Oct 2023
    
Бургас Любопитно

Бургаска фотографка сподели тайната подправка на своята рибена чорба

  09.07.2023 17:20  
Бургаска фотографка сподели тайната подправка на своята рибена чорба

Татяна Байкушева стана носител на „Златния черпак“ по време на републиканския фестивал Diving Fest 2023

Дона МИТЕВА

Преди броени дни се проведе в Ахтопол републиканският фестивал по подводна фотография Diving Fest 2023. Водолази от цялата страна се събраха на вече традиционното лятно събитие, което се случи за тринадесети пореден път. То се организира от клуб „Приятели на морето“ и фирма „Синхрон спорт“ и бе позициониран на къмпинг ДЕА.

Наред с вълнуващите истории за гмуркания, интересните лекции по подводна археология и нови техники при гмуркането и красивите фотографии, направени по време на фестивала, впечатляваща за всички бе и рибената чорба, сготвена от фотографката Татяна Байкушева, която се включи в кулинарния конкурс.

Тя разказа, че за първи път готви такова голямо количество – около 100 порции, и благодари на няколкото доброволци, които са ѝ помогнали в подготовката на ястието.

„Лястовицата и скорпидът бяха съвсем пресни. Сутринта отидох да ги взема от рибарите. Нека кажа и това, че лястовицата е рядка риба и много добре стана, че имаше от нея в мрежите. Калканът, паламудът и сафридът бяха осигурени от фризера на кмета на Ахтопол Станислав Димитров. Сложих още платерина, кефал, морски рак и черноморска мида.

Сварява се рибата. Почиства са от костите. Прецежда се бульонът. Слагат се зеленчуците – лук, картоф, морков, и те да се сварят.

Раците се варят отделно и после с много усилия и с помощта на чукче и клещи им извадихме месото.

Черешката на тортата е в мидите. Те също се варят отделно, почистват се внимателно от водораслото в тях, без да се отделят от черупката и се връщат в казана. Водата, в която са врели, също се добавя към ястието – прецедена. Мидите са много ефектни като се сервира чорбата“, разказва Татяна Байкушева.

Като подправки тя използва задължителния девесил, целина, слага внимателно няколко листенца дафинов лист, така че да не навредят на аромата на рибата и морските дарове.

Байкушева бе щедра и сподели и тайната подправка на своята рибена чорба: „От един стар моряк – радист на кораб от „Океански риболов“ се научих да слагам по малко джинджифил в чорбата. Това придава лек индонезийски вкус“.

Така приготвена, рибената чорба се сервира с резенче любов и оставя спомени за дълго време у този, който я яде.

Майсторката на морската супа е наградена за умението и усърдието си с плакет и маска от кулинарния конкурс „Златния черпак“.

Като най-трудно за себе си тя определя това, че за първи път готви на веднъж такова голямо количество рибена чорба. Иначе обича да я прави за семейството си и за приятели, дошли ѝ на гости.

 


Анкета

Мнения

Бургас Мнения