Неделя, 08 Oct 2023
    
Бургас Мнения

Д-р Здравка Инджова, началник на Спешно отделение в УМБАЛ – Бургас: В жегите бирата не замества водата

  09.07.2023 10:03  
Д-р Здравка Инджова, началник на Спешно отделение в УМБАЛ – Бургас: В жегите бирата не замества водата

 

Интервю на Дона МИТЕВА

 

– Д-р Инджова, вече сме в разгара на лятото – как се отразяват високите температури върху организма на децата и на хората от третата възраст?

– Всички очакваме с нетърпение лятото, но то идва освен с веселите и прекрасни моменти, и с доста горещини, които водят до сериозни проблеми, особено при възрастните хора с хипертония и други сърдечносъдови заболявания. Съвсем ясно и логично е, че при високи температури хората се изпотяват, губят телесни течности, което може да доведе до дехидратация. Трябва да се използват повече течности. Както всяка година се казва, не излизайте без шишенце с вода на слънцето и особено на плажа. Абсолютно препоръчително е да се носят шапки, когато се излиза на директно слънчево греене.

– Какво трябва да знаят за летните жеги онези, които имат проблеми с кръвното и със сърцето? Безопасни ли са за тях високите температури?

– Всичко изброено по-горе важи за възрастните хора, които имат хипертония, високо кръвно налягане, както и за хората с хронични заболявания. Те трябва да избягват жегите, да излизат на разходка в Морската градина, когато е хладничко, след 17.30 – 18 ч. вечерта и да се наслаждават на морето отдалеч. Плажът вече не е за тях. Може по изключение под чадър, и в хладните часове на деня.

– Морето и плажът до каква степен са препоръчителни за болни от хипертония, диабет или кожни заболявания?

– При определени кожни заболявания морето има положително влияние, но отново при спазване на ограниченията – да не се стои на директно слънце и да се избягват часовете, когато то е най-силно.

– При слънчеви алергии – как да се реагира?

– Много хора имат слънчеви алергии, които са особено неприятни. Появява се ситен обрив със силен сърбеж. Най-много страдат хората със светла кожа. За тях е препоръчително, когато излизат навън, или дори и на плажа, да покриват с някаква тънка връхна дреха ръцете си, откритите части на тялото. За жените никак не е препоръчително да плажуват по монокини. Това може да доведе до сериозно изгаряне и неприятности, свързани със сърбеж и обрив. Има слънцезащитни кремове с висок фактор, с които е хубаво се мажат лицето и откритите части на тялото дори и когато не се ходи на плаж, но се излиза навън.

– Колко литра вода трябва да се пие на ден?

– Няма правило. Поне литър – литър и половина и всеки път, когато човек е жаден. Но трябва да се прави разлика между водата и бирата. Бирата не замества водата, напротив, при прекомерна употреба на бира, особено както се случва, когато хората са на плаж, може да се получи т.нар. водно отравяне, което е изключително опасно. То е свързано с промяна в солевия баланс на организма и това може да доведе даже и до гърчове, до мозъчен оток. Бирата не е вода.

– Климатикът – враг  или приятел е на пациенти с дихателни проблеми?

– Трудно в големите горещини човек може да се въздържи от пускането на климатици. Известно е, че климатиците могат да разпространяват най-различни акари, бактерии, вируси. Затова те трябва редовно да се почистват. Но когато е необходимо да се охлади стаята, все пак климатикът трябва да се използва. Най-доброто нещо е да се проветрява редовно.

– Първа помощ при слънчево изгаряне?

– Често забравяме за времето, когато сме на плажа. Слънцето пече, вятърът подухва, охлаждаме се в морето и някои хора, особено тези със светла кожа, изгарят. Редовно имаме чужденци, особено от скандинавските държави, те са с много светла кожа, които идват със слънчеви изгаряния. Какво трябва да се направи изобщо при изгаряне – сложете студени компреси върху изгореното и потърсете лекарска помощ. Наслаждавайте се на лятото!


Анкета

Мнения

Бургас Култура Мнения
Боян Боев, писател: Вдъхновява ме най-вече историческата обстановка в България преди повече от век
  04.07.2023 16:28      

Младият писател работи с деца: показва им колко необятно е тяхното въображение