Неделя, 08 Oct 2023
    
Бизнес

4 години след получаването на Защитена марка: Едва 5 човека произвеждат сертифициран манов мед

  09.07.2023 15:47  
4 години след получаването на Защитена марка: Едва 5 човека произвеждат сертифициран манов мед

Скок. По думите на пчелари цената на меда като цяло ще се увеличи с 2 – 5 лева

 

Дона МИТЕВА

В Странджа до дни започват да вадят манов мед. По думите на пчелари цената на меда като цяло ще натежи още с 2 до 5 лв./кг.

„Добър е стартът на новата кампания по добиване на манов мед. Макар при нас тази година не стига, че пролетта беше много влажна, ами и сега отново има дъждове. До дни се очаква да започнем да центрофугираме. Масово със сигурност от другата седмица ще започнем да вадим манов мед“, казва Манол Тодоров и добавя: „Като разговарям с колегите от страната има места, където нещата не стоят никак добре. При всички случаи цените на меда ще се покачат. Примерно с 2 до 5 лева, защото има много голямо търсене. Що се отнася до мановия мед, след като го регистрирахме като защитено наименование за произход /ЗНП/ „Странджански манов мед“, показателите са завишени за доказано качество и те се следят непрекъснато“.

Манол Тодоров е председател на пчеларско сдружение „Странджански манов мед“ и бе инициатор и двигател за европейската регистрация на мановия мед от Странджа. „След като цената на този продукт се покачи нагоре, това повлече другата цена на мановия мед, а оттам и на другия мед“, обяснява пчеларят от Царево.

Засега едва 5 човека, които имат пчеларски ферми, произвеждат манов мед със защитено наименование на произход 4 години след получаване на регистрацията.

„Иска се работа, но всеки има право да реши, а не само ние да го произвеждаме, защото сме го регистрирали. Все още сме твърде малко и не можем да произведем търсеното количество.

При ЗНП има анализи по 8 показателя,

 5 от тях

 

са завишени спрямо тези на обикновения манов мед. Гаранцията за високото качество идва от това“, разказва още Тодоров.

В района на Странджа само в община Царево поне 50 – 60 човека произвеждат манов мед. Към тях трябва да се добавят и от другите места. Сметката показва, че близо 100 – 150 човека вадят от този продукт в целия регион.

По думите на Тодоров инвестициите, които трябва да се направят, за да се отговори на изискванията, са големи за сграден фонд и техническо оборудване. Стряскат и високите показатели, които се изискват. Затова и повечето пчелари не сертифицират производството си като защитено.

А за да излезе на европейския пазар, ЗНП „Странджански манов“ мед трябва да се произвежда в големи количества. Необходимо е много пчелари да правят този ценен продукт, за да се отговори на търсенето на търговците. „Имаше миналата година японски търговци при нас, но те не се интересуват от 100 или 1000 буркана, а искат значителни количества. Големият проблем е, че няма производство и засега стоим на едно и също място“, категоричен е пчеларят.

Въпреки сложността, той е убеден, че към производството на ЗНП ще се присъединят и още пчелари, защото има пазар и най-вече има добра цена. „Убеден съм, че това време ще дойде и ще се стигне до масово производство. Надявам се колегите производители да станем 

 

20 – 50 – 80 човека

 

След това в Странджа трябва да се създаде възможност къде да се разфасова и етикетира медът, защото не всеки може да си построи такава фабпика. Защото в сертификата е записано, че всички действия се извършват в очертания географски регион, така че няма как тези действия да се извършват някъде другаде в страната“, обяснява пчеларят.

 

 


Анкета

Мнения

Бургас Мнения