Събота, 30 Сеп 2023
    
Поморие

Синьо, синьо лято в Поморие: Чадъри и шезлонги за всеки джоб

  01.07.2023 08:44  
Синьо, синьо лято в Поморие: Чадъри и шезлонги за всеки джоб

Нови правила.Ограничения при кратковременно паркиране удрят бизнеса на местните

 

Моника ИЛИЕВА

 

В края на юни Лято 2023 в Поморие се бави или тепърва започва. Свободните шезлонги по плажовете, спокойствието по улиците в града, табелите за свободни стаи под наем са прякото доказателство. И макар туристическият сезон на 20 км от Бургас по традиция да започва по-късно, отколкото в близките курортни градове като Несебър и Созопол, обстановката вещае неизвестни – външни и вътрешни. Външните – екоцидът в Черно море, вътрешните – синята зона в града.

Създалата се несигурна ситуация с чистотата на водите на Черно море – случаят „Нова Каховка“, със сигурност няма да слезе от медийното пространство през следващите няколко месеца. Темата е чувствителна за туристическия сектор и носи в себе си огромен потенциал, който ако се взриви, обещава да помете цялото Черноморие след себе си. С оглед спокойното протичане на туристическия сезон Министерството на околната среда и водите (МОСВ) осигурява пълно проследяване на възможни екологични щети в българската акватория на Черно море, след опустошителния разлив на язовира, разположен на река Днепър на територията на Украйна.

Стартиралото кратковременно паркиране пък накара голяма част от жителите на Поморие да недоволстват срещу решението на общинската управа за въвеждането му. Припомняме че кв. „Малко солено езеро“ е в режим на синя зона от 15.06.23 г. с SMS и QR код. Част от улиците са еднопосочни, за да се обособят повече места за автомобили. Във връзка с актуалния въпрос за позволения двучасов престой в зоната за кратковременно паркиране кметът Иван Алексиев информира, че в района на плажа около „Роуз гардън“ е създаден паркинг, безплатен за туристи. Парцелът „Капката“ временно се преустройва като буферна зона за безплатно паркиране. Капацитетът на упоменатите места е за 211 автомобила.

От една страна режимът „синя зона“ ограничава местните жители при паркиране в центъра на града и в района на плажа. От друга търговците възроптаха срещу двучасовия престой, който ограничава туриста да плажува и харчи парите си до насита. Притискайки го, в крайна сметка ще пострада бизнесът им. Притесненията до известна степен са основателни, защото всички знаем, че в малки курортни градчета се разчита изцяло на сезонния приход. Някой дори нарекоха новите правила за паркиране в града „данък синя зона“.

 

Украинци и малко българи са гостите засега

 

Репортерска проверка по плажовете в Поморие показа, че чадъри и шезлонги има по джоба на всеки. Цената за два шезлонга и чадър, на „Поморие изток“ – плажът, който носи нaй-yтвъpдeния eĸoeтиĸeт в тypиcтичecĸия ceĸтop „Cин флaг“, е 21 лв. Всяка от принадлежностите е на цена от 7 лв. На плажа има два спасителни поста от общо осем, базирани на всеки един от седемте вълнолома в стария град като по този начин сигурността на къпещите се е осигурена. Плажът е отворен от началото на месец юни. Дъждовното време не може да спре твърдо решилите да отмарят край брега предимно българи.

На Централния плаж картината е смесена – украинци и малко българи. Цените за чадър и шезлонг са по 3.60 лв. за всеки от тях.

Южен плаж, намиращ се в новата част на града, цените на плажните принадлежности – чадър и шезлонг, са по-високи – по 10 лв., което означава, че двама човека могат да си наемат сянка срещу 30 лв. на ден.

Концесионерите сами решават за цените

 

 

„Черноморски фар“ акцентира, че концесионерите сами решават цените на плажните принадлежности. В техните договори са посочени максималните такива на шезлонги и чадъри, които не могат да се превишават. Цените обаче неизбежно се отразяват на притока на туристи, твърдят хотелиери и туроператори.

Припомняме, че за концесионер на морски плаж „Поморие – юг“ през 2020 г. бе определен „ИТ Марина бряг“ ЕООД. Според договора, концесионерът е задължен за целия срок на концесия от 20 г. да предоставя 1 брой чадър на цена в размер до 10 лв. и 1 брой шезлонг на цена в размер до 10 лв. в зоната за платени плажни принадлежности на плажа. Съпоставка с днешна дата показва, че цената е постигнала тавана си. „Поморие – изток“ през 2019 г. бе даден на концесия на фирма „Ауто Фактор“ ЕООД, собственост на Кирил Спасов, за срок от 15 г. Компанията е свързана с настоящия концесионер на плажа „Ирида 71“ – с управител покойната вдовица на Димитър Димитров-Маймуняка Надя Иванова, става ясно от публикуваните документи в Търговския регистър. И тук наемателят е постигнал максимума в цената за отдаване на плажна принадлежност – 7 лв. според договора.

 

От 7 до 10 лева за чадър и шезлонг

 

Ще припомним и че през Лято 2022 цената на чадър на плажа се движеше от 3 до 10 лв. Още толкова струваше и шезлонгът. За този сезон цените се движат от 7 лв. до 10 лв. за чадър или шезлонг, като най-скъпият плаж за момента се очертава „Перла“ в Приморско.

Освен чадър и шезлонг, веднъж зарили крак в горещия пясък, няма как да не ви се прииска свежа лимонада. Жегата отваря глътката и джоба – лимонадата в крайбрежните барове започва от 5 лв. и стига до 6.50 лв. Ако сте решили да се подкрепите семпло с палачинка или гофрета „Бабъл“, Добавете по още 7 лв. за всяко сладко удоволствие.

Сред вече посетилите Поморие има доволни, но и недоволни. Типично за народопсихологията ни е да виждаме нещата по-черни и от черна котка. „Голяма скъпотия – 21 лв. за чадър с два шезлонга. В магазините дерат яко“, „На плажа от хора няма къде да седне човек“. Коментари в този стил не липсват из социалната мрежа, очевидно написани от туристи, за които и почивка в ниския сезон се оказва не по джоба. Има и такива, които споделят, че с радост отново ще се върнат в „любимия град, с красиви плажове и залези“.


Анкета

Мнения

Мнения
Борисов, Карадайъ и Пеевски се обявиха за членство на Украйна в НАТО
  29.06.2023 18:39      

Лидерите на ГЕРБ, ДПС, ДБ и ИТН внесоха в Народното Събрание проект на декларация за подкрепа на