Събота, 23 Сеп 2023
    
Бизнес Карнобат

Бивш зам. областен управител изгражда фотоволтаичен парк на площ от 450 декара

  24.06.2023 12:32  
Бивш зам. областен управител изгражда фотоволтаичен парк на площ от 450 декара

Владимир Крумов се занимава с изграждането на новите системи

Дона МИТЕВА

Бившият зам. областен управител Владимир Крумов се занимава в момента с изграждането на фотоволтаични системи. Интерес към модерните енергии той има отпреди 10 – 15 години. Средното му образование е свързано с производство на електроенергия, оттам идва и интересът му, превърнал се в бизнес.

„Възобновяемата енергия е много интересен момент, който набира скорост през последните години. И ефектът при нея, реално, се усеща и се вижда. Технологиите се развиват много бързо. В бъдеще ще заема все по-голям дял“, казва той.

Опитът му показва, че интерес за изграждане на големи фотоволтаични паркове имат най-много инвеститори. Тяхната цел е да продават електроенергията в електроразпределителната мрежа.

Последният месец тръгват запитвания и от страна на граждани.

„В момента се засили интересът и от страна на домакинствата. С тази програма, която стартира преди около 20 дни.

Има различни, гъвкави схеми за финансиране. Използват се банки. Но може и без тях. Инсталация за домакинствата, ако няма съфинансиране – т. е. не е по програма, се изплаща между

 

 6 и 7 години

 

Разбира се, зависи от големината на системата и от консумацията на ел. енергия. Ако съумее да я натовари максимално, може да я изплати и много по-бързо“, обяснява Крумов. Когато се разполага с фотоволтаици, липсват притесненията през деня да не се пуска бойлерът, да не се готви и т.н.. Не се чака нощната тарифа.

Има различни решения, батерии за съхранение. Технологията за изграждане на батериите се развива много бързо. И една такава, подходяща за домакинството, може да съхрани електричество за вечерта между  4 и 6 часа. Което е напълно достатъчно“, прави сметка Крумов.

Въпреки това все още

 

няма семейства,

 

които напълно да са се отказали от услугите на енергодружествата и конвенционалното захранване. „На 100% няма, защото има различни фактори, заради които така или иначе трябва да има мрежа. „До 90% консумацията може да бъде от фотоволтаици. При сметка от 100 лева накрая да се плаща 10 лева е много добре“, обобщава той.

Животът на фотоволтаичните системи е между

 

20 и 30 години.

 

Цената на една система за гражданите е между 10 и 15 хиляди лева, като всичко зависи от консумацията на домакинството.

При монтирането на такава система има голяма специфика. Особено при домашните електроцентрали монтажниците трябва да са регистрирани по Закона за ВЕИ. Малко са подготвените кадри все още, но с налагането на тези технологии техният брой ще се увеличава, убеден е специалистът.

Вече има различни

 

лицензирани центрове,

 

където се обучават тези монтажници към различи университети. Провеждат се интензивни курсове за обучение, завършващи с изпити. При успешното им полагане се получава удостоверение, с което се регистрира по Закона за ВЕИ и има право да монтира.

„Инженерите са в Камарата на проектантите. Те не се занимават с монтаж, те проектират. Става дума за повишаване на квалификацията по програма „Еразъм+ – учене през целия живот“. Там се обучават монтажници“, изяснява Крумов.

Най-големият парк, който се проектира в момента с негово участие, е 40 мегавата. Той ще бъде разположен на площ от 450 декара.

„Подготвяме

 

административните процедури,

 

които са много дълги. Има много разрешителни режими, различни процедури, през които трябва да се премине. Монтирането на фотоволтаика е най-лесната част. Да стигнеш до разрешение за строеж, процедурите са все още тежки. После при въвеждането в експлоатация – също. Говорим за изграждането на електроцентрали за продажба на електроенергия. За домашните централи не е толкова сложно. За три – четири дни могат да се набавят документите“, споделя бившият зам.областен управител.


Анкета

Мнения

Мнения
Депутатът водолаз Любен Дилов-син: Случаите „Вера Су“ и „Мопанг“ бяха много по-притеснителни от „Нова Каховка“
  23.06.2023 16:56      

„Към момента няма основания за притеснения поради съвкупност от няколко причини. Първо, роз