Петък, 22 Сеп 2023
    
Бургас Спорт

„Черноморец“ готов за Втора лига, има нов треньор, ясни са и съперниците

  23.06.2023 12:45  
„Черноморец“ готов за Втора лига, има нов треньор, ясни са и съперниците

ПРОМОЦИЯ. „Акулите“ удариха джакпота след отказ за участие на „Несебър“

 

Георги РУСИНОВ

 

Невероятен шанс бе предоставен на бургаския футболен клуб „Черноморец“. Въпреки силното начало на сезона в Трета лига – Югоизток, многото равенства и загуби срещу директни претенденти за класиране, „акулите“ завършиха на второ място. Първенец бе представилият се отлично през целия сезон отбор на „Несебър“. Радостта в лагера на „делфините“ обаче не продължи дълго.

Преди дни председателят на УС на клуба Недялко Москов излезе с официално съобщение, че на заседание ръководството на общинския футболен клуб е взело решение отборът да откаже участие във Втора лига за сезон 2023/2024, въпреки спечелената промоция.

„Преценяваме, че далеч по-важно за момента е бъдещето на ДЮШ на клуба и доизграждането на модерната футболна база. До момента Община Несебър е изпълнила абсолютно всичките си ангажименти към нас. Школата ни върви по възходящ път, работи се много правилно. Изградихме вече един терен съвместно с БФС. Предстои построяването на спортна зала в комплекса на стадиона и поставянето на осветление на помощния терен. И не на последно място – вече не съм спортен директор, а председател на УС. За мен е много по-важно бъдещето на близо 40 служители на клуба, към които искам да бъда коректен и изряден. Също и към децата от нашата школа“, се посочва в съобщението от Москов.

Реакцията от Бургас бе моментална. Ръководството на „Черноморец“ излезе с позиция по казуса. Ето какво гласеше тя:

„ФК „Черноморец 1919“ заявява желанието си и готовността да участва във Втора лига през сезон 2023/24.

Предвид възможността отбор, спечелил по спортен път промоция във Втора лига, да се откаже от това си право, ФК „Черноморец 1919“ заявява категорично желанието да заеме неговото място. Ръководството на клуба е категорично, че има пълна готовност от следващия сезон да играе във второто ниво на родния футбол. Клубът е обезпечен финансово, разполага с необходимата материална база и спортно-технически щаб. По този начин ФК „Черноморец 1919“ отговаря на всички изисквания за покриване на лицензионните условия за участие във Втора лига. За целта от клуба вече са изпратени необходимите заявки до БФС. Очакваме и вярваме, че от централата ще се вземе законосъобразно решение по този казус“.

Отговор от БФС дойде – „Черноморец“ е поканен да участва във Втора лига от новия сезон.

„Имаме удоволствието да ви съобщим, че „Черноморец“ получи покана за участие във Втора лига. Предстои от БФС да съберат необходимите документи от клуба, за да може да получи лиценз за участие във второто ниво на родния футбол. Ръководството на „Черноморец“ е убедено, че всичко в това отношение е изрядно и е само въпрос на време завръщането ни в професионалния футбол да стане факт. Честито на всички, които обичат „Черноморец“!“, съобщиха от клуба.

Ето и решението на Спортно-техническата комисия към БФС:

„СТК констатира отказ за участие поради финансови причина във Втора професионална футболна лига на СОФК „Несебър“, представител на Трета лига – Югоизточна група.

Съставът на Втора професионална футболна лига на основание регионалния принцип ще бъде попълнен от класиралия се на второ място в Трета лига – Югоизточна група ФК „Черноморец 1919“ Бургас. Същият е представил пред БФС своята финансова и организационна готовност да участва във Втора професионална футболна лига“.

Жребият за първенство 2023/2024 на Втора професионална футболна лига бе изтеглен във вторник, а от „Черноморец“ с нетърпение очакваха да научат кои ще са първите им съперници. „Акулите“ започват с две домакинства – срещу „Марек“ и „Бдин“.

Днес УС на „Черноморец“ изрази своята благодарност към БФС за взетото коректно решение с включването на мъжкия отбор в състава на Втора лига за новия сезон.

„Управителният съвет, треньорите и футболистите осъзнават своята отговорност и са готови за предизвикателствата, които ги очакват през новия сезон. „Черноморец“ ще спазва спортния феърплей, както го е правил винаги. Същевременно с дружни усилия ще направим всичко по силите си да радваме с добри игри и резултати своите фенове и цялата футболна общественост в Бургас“, написаха от клуба.

Буквално преди минути от „Черноморец“ се похвалиха с нов треньор. Това е Ангел Стойков. 


Анкета

Мнения

Мнения
Депутатът водолаз Любен Дилов-син: Случаите „Вера Су“ и „Мопанг“ бяха много по-притеснителни от „Нова Каховка“
  23.06.2023 16:56      

„Към момента няма основания за притеснения поради съвкупност от няколко причини. Първо, роз