Петък, 22 Сеп 2023
    
Бургас

С пищен ритуал зажънаха в областта /СНИМКИ/

  23.06.2023 15:04  
С пищен ритуал зажънаха в областта /СНИМКИ/

Гости от Китай станаха част от традицията в землището на село Кликач

Дона  МИТЕВА

С пищен ритуал, водосвет, много песни и танци зърнопроизводителите от бургаско сложиха началото на тазгодишната жътвена кампания. Съпричастни на празника на полето станаха гости от Китай, които се насладиха на родната традиция.

Домакин бе председателят на регионалния съюз на зърнопроизводителите Николай Киров. В нивата в близост до карнобатското село Кликач първата комбайна навлезе в нивата.

Преди това жени от Лозарево възпроизведоха ритуала от миналото, когато се е жънело на ръка. Разнесе се в полето жътварска песен и те ожънаха първата ръкойка. Завързаха я с червен конец и я дадоха на стопанина, който надари жътварките богато.
Изви се затворено хоро, та да не се пръска зърното.

Млади танцьори зарадваха с изпълненията си насъбралите се от цялата област фермери, показвайки, че традицията е жива и тя се предава от поколение на поколение.

Гостите от чужбина бяха много впечатлени от пищния ритуал.

По стара традиция бургаското свещеничество отслужи молебен за благоденствие и берекет.

Домакинът отдаде нужното, подчертавайки, че в молитвата „Отче наш“ се казва дай ни а не дай ми. „Трудът на един човек трябва да е оценен от тези, с които и заради които се труди – тогава и само тогава семето покълва и дава плод“. Отецът в светското си слово пожела реколтата да е богат  и печалбата да е голяма.

Гости на празника на зърнарите бяха областният управител Мария Нейкова, кметът на Карнобат  Георги Димитров, шефът на пожарната комисар Николай Николаев, Илия Поданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, директорът на Областна дирекция „Земеделие“ Лидия Станкова.

Всички поднесоха своите поздравления и благопожелания към зърнопроизводителите, пожелавайки богата реколта, месец без дъждове и добра реализация на зърното.

Домакинът  коментира, че очаква и таз годишната реколта да е толкова добра, колкото беше и миналогодишната. Но, подчерта, че всички зърнопроизводители са суеверни и не бързат да се хвалят с добиви, затова и за добиви обеща да се говори след като приключи жътвата.


Анкета

Мнения

Мнения
 Борисов: Народът искаше кабинет и ние потиснахме егото си - нещо, което Петков не можа
  22.06.2023 09:30      

"Досега бях на среща с голяма украинска делегация. Просто чудовищни неща стават в Украйна. В