Събота, 23 Сеп 2023
    
Бургас Общество

Бургаското ОУ „Любен Каравелов“ демонстрира модулно обучение по „Иновации в действие“

  24.06.2023 12:27  
Бургаското ОУ „Любен Каравелов“ демонстрира модулно обучение по „Иновации в действие“

Домакинство. Учители и ученици от партньорските училища бяха въвлечени да участват в учебния процес

„Черноморски фар“

 

През настоящата 2022 – 2023 учебна година учениците от четвърти „б“ клас от ОУ „Любен Каравелов“, Бургас продължиха да се обучават в иновацията „Детска научна лаборатория“ – интегрирано обучение по математика, околен свят и технологии. Заниманията се провеждат по 2 учебни часа седмично с цялата паралелка.

От 2018 – 2019 година ОУ „Любен Каравелов“ Бургас е иновативно училище с проект „Развитие на творческия потенциал и научен интерес на учениците чрез въвеждане на модулно обучение“.

Учебният материал e разделен на четири тематични модула: Математиката в природата – творчески задачи и експерименти, чрез които децата правят междупредметни връзки между математиката и околния свят; Математиката в живота на хората – практически задачи, свързани с приложение на математиката в ежедневните дейности на човека; Забавна аритметика – числословици, диаграми, пиктограми, рачешки задачи и др.; Логически игри и задачи – логически ребуси, пъзели, кодиране, математически фолклор.

Обучението се осъществява по модела „Динамична класна стая“. Два пъти годишно се реализират бинарни уроци по определени теми от учебния материал.

Училището за четвърта година бе домакин от 3 до 5 май 2023 по проекта. Гости са иновативно ОУ „Петко Бонев“ – Перущица и неиновативните училища ОУ ,,Васил Левски” – с. Еница, НУ „Захари Стоянов“ – Любимец.

Форумът откри Пепа Марчева, директор на училището домакин, която приветства с добре дошли учителите и учениците. Г-н Димитър Митев, учител по история и цивилизации, организира викторина на тема „Войни за национално обединение“ по повод 110 години от Втората Балканска война. Участие взеха учениците от клуб „Млад историк“.

В актовата зала на училището се проведе кръгла маса, по време на която г-жа Николина Стоянова и г-жа Камелия Янчева представиха работата си по иновацията през настоящата година. Представителите на ОУ „Петър Бонев“, Перущица представиха своята иновация, а партньорите от ОУ ,,Васил Левски”, с. Еница, НУ ” Захари Стоянов” – Любимец в Бургас споделиха добри практики.

Преподавателите г-жа Николина Стоянова и г-жа Камелия Янчева изнесоха бинарен урок на тема „Слънчевата система. Свойства на светлината“ и умело съчетаха учебните предмети математика, човекът и природата, български език и литература, технологии и предприемачество. Учениците от четвърти „б“ клас работеха на групи в часа, затвърдиха и надградиха знанията си за планетите от Слънчевата система, за свойствата на слънчевата светлина и нейното значение за живота на Земята, показаха логическото мислене, наблюдателност и въображение чрез решаване на занимателни задачи.

Използвани в урока бяха образователната платформа Mozaik – видеоклип „Как са създадени Слънцето и Луната?“ и „Интересни факти за дъгата“, презентация със забавни задачи „Слънчевата система“, учебно помагало „Математиката около нас“, учебник по технологии и предприемачество, детска енциклопедия „Най-интересните експерименти“, макети на Слънчевата система, изработени от учениците.

Гост на урока беше и г-жа Яница Куманова, старши експерт по приобщаващо образование РУО-Бургас и преподаватели от ОУ „Любен Каравелов“ Бургас.

Във всички дейности учители и ученици от партньорските училища бяха въвлечени в модулното обучение и се запознаха не само на теория, а и на практика с иновацията на училището. 

ОУ „Любен Каравелов“ е в списъка на одобрените иновативни училища за учебната 2023 – 2024 година и през следващите 4 години ще работи по тема „Развитие на научния интерес на учениците чрез въвеждане на факултативен учебен предмет „Детска научна лаборатория“.


Анкета

Мнения

Мнения
Депутатът водолаз Любен Дилов-син: Случаите „Вера Су“ и „Мопанг“ бяха много по-притеснителни от „Нова Каховка“
  23.06.2023 16:56      

„Към момента няма основания за притеснения поради съвкупност от няколко причини. Първо, роз