Четвъртък, 17 Авг 2023
    
Бизнес Приморско

Част от украинските бежанци, настанени в Приморско, работят в туристическия бранш, съобщи кметът Димитър Германов

  18.05.2023 16:40  
Част от украинските бежанци, настанени в Приморско, работят в туристическия бранш, съобщи кметът Димитър Германов

Част от бежанците от Украйна, които са настанени в Община Приморско, вече работят в туристическия бранш. Това съобщи днес кметът на общината Димитър Германов, който участва във форума "БГ Туризъм - Лято 2023", който се организира от Българската телеграфна агенция (БТА) преди началото на идващия летен сезон.

През последните три години, две от които в пандемия и една на война и постковид, се справихме - имахме летен сезон в криза, но работихме съвместно с държавни институции, местна власт и частен бизнес, каза още кметът. Според него благодарение на тази обща политика са постигнати резултати, които не са никак лоши.

Реално погледнато 2020 и 2021 година бяха със сравнително добри резултати, най-вече благодарение на българския турист, каза Германов. Той благодари на родните туристи, че са припознали Българското Черноморие.

През 2022 година дойде войната, а България показа отношение към хората с нужда, посочи той. Кметът припомни, че украинците, които дойдоха у нас, са били приети от туристическия бранш. В Приморско в един момент броят на бежанците беше по-голям от броя на живеещите на територията на общината, каза кметът. Според него благодарение на държавата, общината и туристически бранш украинците са били приети добре и се чувстват добре. В резултат на тази политика част от украинските бежанци в Приморско са наети в момента като работници в туристическия бранш. При нас има устойчивост и стабилност, когато работим всички заедно, каза той.

Кметът благодари за поканата за участие във форума. Според него всички участници - бизнес, държава и местна власт, ще направят необходимото, за да са готови за предстоящия сезон. Той призна, че има трудности и нерешени проблеми, но ще следва посланието на генералния директор на БТА Кирил Вълчев участниците да бъдат позитивни.

Кметът повдигна въпроса за информацията за времето в националните медии. В отговор, Кирил Вълчев каза, че в Агенцията вече се публикува информация за времето за 19 града. Според генералния директор на БТА прогнозата за времето трябва да е по-подробна по време на туристическите сезони.


Анкета

Мнения

Бургас Мнения