Петък, 18 Авг 2023
    
Бургас

Избрана е площадка за кацане на медицинските хеликоптери в Бургас

  18.05.2023 14:07  
Избрана е площадка за кацане на медицинските хеликоптери в Бургас

В Бургас вече има избрана  хеликоптерна полощадка за спешната медицинска помощ по въздух. Тя ще бъде в близост до университетска болница – Бургас. Това коментира областният управител проф. Мария Нейкова.

Представители на министерството на здравеопазването и министерството на отбраната, както и на няколко от общините намиращи се на територията на област Бургас  разгледаха около 10 ареала, където може да бъде изградена хеликоптерна площадка.

„От Община Созопол предлага и там да има хеликоптерна площадка, за по-добра комуникация, ако се наложи да бъдат обслужвани и туристи или жители на малките общини. Така че няколко са площадките за областта. На този етап стартираме с площадката, която бе избрана в Бургас“, заяви областният управител.

Предстои и в Приморско и Царево да предложат места за кацане на медицинските вертолети, които да бъдат огледани и одобрени.

„Хубавото е, че вече имаме избрана площадка и има възможност за още няколко такива да се оформят в по-малките общини“, допълни Нейкова.

Тя припомни, че съвсем на скоро бе открит спешният център в Созопол. „Предстои да бъде открит  такъв център за спешна медицинска помощ и  медицински център в Приморско. Обещали сме на хората откриването да бъде на 24 май по повод празника на града“, обясни Нейкова.

На откриването е поканен да присъства и здравният министър Меджидиев.

Очаква се и Царево да намери решение на проблема час по-скоро, но по думите на областният управител за този летен сезон градчето няма шанс.


Анкета

Мнения

Бургас Мнения