Четвъртък, 17 Авг 2023
    
Несебър

Завърши реставрацията на иконостаса на църквата „Св. Стефан“

  18.05.2023 15:23  
 Завърши реставрацията на иконостаса на църквата „Св. Стефан“

Приключиха дейностите по проект „Консервация, реставрация и проучване на техниката и технологията на икони от фонда на Музей „Старинен Несебър“, финансиран от Министерство на културата и подкрепен от Община Несебър. Иконите преминаха манипулации по почистване, укрепване и възстановяване на липсващи участъци и отново  са върнати на иконостаса в църквата "Св. Стефан".

Проектът, реализиран в партньорство с  Националната художествена галерия, изпълни основните  си цели: извършване на консервационно-реставрационни дейности, проучване на техниката и технологията, използвани при   създаването на иконите,  и събиране на информация за спецификата на технико-технологичния процес и използваните при изработката на произведенията материали.

Екипът от реставратори бе ръководен от д-р Милан Михайлович.  Дейностите по проекта ще бъдат  представени в постерна изложба, изобразяваща етапите му. Така ще се даде възможност на широката аудитория да се запознае с технологията на реставрация и опазване на иконите на Несебър.

Музей Старинен Несебър кани гражданите и гостите на града да посетят църквата "Св. Стефан" и да видят  възстановения иконостас в целия му блясък.


Анкета

Мнения

Бургас Мнения