Петък, 18 Авг 2023
    
Бизнес Бургас

5% ръст на летовниците, спрямо 2019 година, сочи прогнозата

  18.05.2023 12:54  
 5% ръст на летовниците, спрямо 2019 година, сочи прогнозата

Летният сезон: Повече за същата цена – такива са очакванията. Или ако има увеличения – те няма да са драстични

Дона МИТЕВА

Около 5% ръст на летовниците спрямо 2019 година се очаква този сезон, което означава около 4,6 милиона посещения. Това заяви зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева в Бургас. Тя, заедно с още двама представители на МТ участва във форума „БГ Туризъм – Лято 2023“, организиран от БТА в морския град. Стартът бе даден от генералния директор на Агенцията Кирил Вълчев.

Зам.-министър Георгиева не скри, че сериозен си остава проблемът с липсата на кадри. Тя поясни, че работодателите в сектора, които желаят да наемат работници от чужбина, ще бъдат облекчени чрез нова онлайн платформа за издаване на разрешения за пребиваване и работа на чужденци у нас. Основно се търсят хора от Турция, Молдова, Грузия, Киргизстан.

В поздравлението си към участниците областният управител проф. Мария Нейкова подчерта, че Бургас е пример за обединяване на усилията, когато трябва да се търсят градивни решения.

На летните проекти, които подготвя Община Бургас, и готовността на инфраструктурата се спря кметът Димитър Николов. Той коментира: „Община Бургас подготвя интересен проект за летен археологически кампус на територията на минералните бани“. Вече четири европейски университета са дали съгласие да провеждат в него съвместни лагери. „Чакаме интересно лято, календарът ни за фестивали е по-силен“, заключи градоначалникът, подчертавайки, че Бургас ще се превърне във фестивална столица.

За доброто обезопасяване на родните плажове говори зам.-председателят на Асоциацията на концесионерите на морски плажове в Бургас Николай Димитров. Той постави отново наболелите въпроси за остарялата нормативна база за водно спасяване и трудностите, които имат концесионерите при стопанисването на плажовете през зимата.

Яница Динева, „Динита турс“, коментира възможностите за отдих не само по крайбрежието, но и огромния потенциал на Странджа за развитие на климатолечението. А междуинституционалните проверки на туристическия сектор тя отчете като положителна стъпка за изсветляване на нелицензираните фирми в бранша.

Във форума „БГ Туризъм – Лято 2023“ присъстват представители на Министерството на туризма, на парламентарната Комисия по туризъм, ръководители на държавни и контролни институции, представители на местната власт, браншови организации, лечебни заведения, експерти в сферата на туризма и общественици.

 


Анкета

Мнения

Бургас Мнения