Петък, 18 Авг 2023
    
Средец

Рекорден брой участници за тазгодишното издание на „Божура“

  18.05.2023 14:58  
Рекорден брой участници за тазгодишното издание на „Божура“

Народна певица, гайдар и кавалджия ще отличи кметът със свой приз

 

Георги РУСИНОВ

 

Рекорден брой участници очакват в Средец за тазгодишното издание на фолклорния венец „Божура“. Това заявиха на пресконференция за медиите организаторите от Община Средец. Лазар Налбантов, който е един от основните двигатели за конкурса обяви, че 141 са участниците, които са се записали тази година. Това само по себе си представлява своеобразен рекорд посочи той, тъй като в последните години броят им винаги е бил между 100 и 120.

„12 години, откакто г-н Жабов е кмет не нарушихме рамката на „Божура“, а именно, че на първо място са децата и младежите. Чак след това вече идва ред на лауреатите и гост изпълнителите. На 28 май – вторият ден, ще видим, че повечето участници са участвали и в предишни издания, има и призьори. Радваме се на добро партньорство с БНР-Бургас, които съдействат за излъчването на конкурса, а записите се предават във фонда на националното радио“, каза Налбантов.

Пет са възрастовите групи, в които се допускат млади изпълнители на странджански и тракийски песни: от 4 до 7 години; от 8 до 10 години; от 11 до 14 години; любители от 15 до 19 години и професионалисти от 15 до 19 години. За всяка една от групите има по три награди, които са осигурени финансово от Община Средец.

Жури с председател Ваня Монева и членове: Димитър Христов, Лазар Налбантов, Радостина Йовкова, Кристиян Неделчев, Мария Градешлиева и Георги Янакиев ще оценя участниците.

Голям брой от изпълнителите са от читалищата в общината, но има и такива от музикални училища в страната и Бургас, каза още Налбантов.

Гвоздеят в програмата за втория ден от фолклорния венец ще е концерт на Жечка Сланинкова. Лауреатите и гост изпълнителите тази година са: Калина Згурова, Радостина Йовкова, Лазар Налбантов, Ирена Станкова, Яна Биюкова, Александра Димитрова, Катя Георгиева, Стоян Ганчев, Панайот Стойчев, Цветелина Стойчева, Керанка Костова, Антон Гюров, Галя Гильова и гайдарски състав Г. Миронски.

„През всичките тези години, всеки един кмет е правил всичко възможно конкурса да се надгражда. Като е почнал от общински, та сме стигали до международен. Никога сме нямали проблеми с провеждането му. Единствената трудност беше в ковид периода, когато трябваше да го проведем онлайн. Тогава от БНР-Бургас направиха така, че това да се случи, за което съм благодарен“, каза кметът Иван Жабов.

Градоначалникът разкри, че тази година с приза на кмета ще бъде отличен не един, а трима заслужили творци. Това са народната певица Яна Биюкова, гайдарят Стоян Ганчев и кавалджията Дико Палазов.

„И тримата са от школата на Средец, изгрели са именно от сцената на „Божура“ и продължават да работят с младите талант на града“, заяви кметът.

Лазар Налбантов добави, че другият приз „Комня Стоянова“ се присъжда за изпълнение на странджанска песен, а приз „Божура“ за инструментал.

Той коментира и практиката на други подобни конкурси в страната да се взима такса за участие.

„Ние толкова години не сме си позволили да въведем такава такса. Такива конкурси стават комерсиални и се наблюдава отлив на участници от тях“, отговори той.

Директорът на БНР-Бургас Кирил Костадинов обясни, че още от самото създаване на БНР-Бургас преди 10 години е възстановена традицията записите на младите изпълнители от „Божура“ да се предават в националния фонд на радиото.

„Наша мисия е да съхраним фолклорните традиции на Странджа“, добави той.

Организаторите заявиха, че очакват хиляди посетители в двата дни на „Божура“. Официални гости ще са различни тракийски дружества от страната, като тук ще дойде и Красимир Премянов, председател на Съюза на тракийските дружества. При лошо време има готовност първия ден от конкурса да се проведе на сцената на читалище „Пробуда“. Кметът Жабов помоли чрез медиите участниците да спазват стриктно графикът, който ще бъде спуснат, за да може да сварят всички 141 да минат през сцената в първия ден.

За финал Налбантов и Жабов споделиха една тяхна идея, която възнамеряват да опитат да реализират в следващи издания на „Божура“, а именно участие да започнат да взимат и деца и младежи от българските диаспори на емигранти в чужбина.


Анкета

Мнения

Бургас Мнения