Сряда, 16 Авг 2023
    
Приморско Спорт

Близо 100 ентусиасти отбелязаха Деня на българския спорт с масов крос в Приморско

  17.05.2023 17:15  
Близо 100 ентусиасти отбелязаха Деня на българския спорт с масов крос в Приморско

Призовите места спечелиха ученици от 7 и 6 клас

Близо половината деца в Община Приморско тренират безплатно в девет спортни клуба

 

Въпреки дъжда близо 100 ентусиасти, повечето от които ученици, се включиха днес в масовия крос в Приморско, с който бе отбелязан Деня на българския спорт. Стартът бе даден от кмета на Община Приморско д-р Димитър Германов. Избраното трасе е кръгово с дължина от приблизително 2 км по улиците на града, като е съобразено с възможностите на по-широк кръг участници.

Най-бързо през него премина седмокласникът Марио Киров. На второ, трето и четвърто място се класираха съответно Виктор Колев, Виктор Иванов и Михаил Динев. Всички призьори са ученици от СУ “Никола Вапцаров” в града. Те бяха наградени за постижението си с почетни купи от д-р Германов.

Това е поредната проява, с която Община Приморско цели да насърчи масовия спорт сред местните жители и особено сред подрастващите. В резултат на дългогодишната целенасочена политика са постигнати изключително високи нива на спортуващите деца, като близо 50% от учениците тренират безплатно в деветте спортни клуба, финансирани от общинския бюджет. Над 200 деца са избрали да се занимават с футбол, волейбол, карате, баскетбол, тенис на корт, ветроходство, кайт сърф, борба или подводен риболов. Те имат свободен достъп до спортни съоръжения, екипировка и професионални треньори. Над 70 възрастни също тренират в спортните клубове в общината.

“Движението е живот. Затова популяризирането на спорта и създаването на условия за свободното му практикуване винаги са били сред приоритетите на Община Приморско. А привличането на децата и възпитанието на любов към спорта винаги съм чувствал като своя лична кауза, защото това помага за тяхното физическо и ментално здраве, учи ги да работят в отбор и да развиват редица личностни качества. Горд съм, че в днешните времена на обездвижване и детство пред екраните Община Приморско успява да създаде добрата практика.”, сподели д-р Димитър Германов.

По време на събитието днес кметът отправи специални поздравления към ръководителите на деветте спортни клуба и децата в тях. За да бъде насърчен спортният дух, абсолютно всички участници в бягането получиха грамоти от Община Приморско.

В спортния календар на Община Приморско за м. май предстоят и още редица събития, сред които Национална регата “Приморско”, състезание с велосипеди и турнир по тенис на маса.


Анкета

Мнения

Бургас Мнения