Сряда, 16 Авг 2023
    
Бургас Общество

В Социален център -Бургас тръгват по пътя на глината

  16.05.2023 15:35  
В Социален център -Бургас тръгват по пътя на глината

Разкриват ателие по грънчарство

Весела Горанова

 

Сдружение „Социален център“ -Бургас разработи и спечели нов проект „По пътя на глината“.Чрез работа с грънчарско колело ще успеят да усвоят нови знания и умения и подобрят концентрацията, финнато моторика

Проектът е за срок от шест месеца и се осъществява с финансовата подкрепа на Агенцията за хората с увреждания. В него ще участват 22 лица с увреждания, потребители на предоставяната от „Социален център Бургас“ услуга- Център за социална рехабилитация и интеграция.

По проекта ще бъдат назначени двама обучители - Андон Орлов и Николай Николов. Те ще обучат хората с увреждания да работят с глина и на грънчарско колело. Предвидено е и пътуване под надслов „по пътя на глината“, по време на което ще бъде посетен Музеят на народните занаяти и приложните изкуства в град Троян. 40 души тръгват тази събота като ще посетят любопитните места, свързани с грънчарството и прочутата троянска керамика.

Очаква се в резултат от работата по проекта, лицата със специфични потребности да получат нови знания и умения за работа с глина. В края на проекта е предвидена изложба с демонстрации на грънчарско колело.

Две са грънчарските колела, които ще бъдат закупени, както и материали. Потребители очакват с интерес новите занимания по арттерапия. Идеята дошла след като посетили читалището в Долно Езерево и се срещнали с Николай Николов, който ги запленил, а работата с глина ги успокоява.

В дългосрочен план от Сдружението имат намерение да открият работилница  по керамика под формата на социално предприятие, споделя за част от целите на проекта Марионела Стоянова-управител на Сдружението.

 

 


Анкета

Мнения

Бургас Мнения