Вторник, 15 Авг 2023
    
Култура

Близки, приятели и почитатели се простиха с великата ни актриса Емилия Радева

  16.05.2023 15:41  
Близки, приятели и почитатели се простиха с великата ни актриса Емилия Радева

Колеги, приятели и почитатели изтъкват силния характер, човечността и честността й

 

Близки, приятели, колеги и почитатели изпратиха голямата българска актриса Емилия Радева в последния й земен път. Опелото бе в столичния храм "Свети Седмочисленици", предаде Нова ТВ.

"Емилия просто е един човек, който събираше в себе си толкова много и толкова различни качества. Тя беше прекрасен колега, прекрасен партньор, прекрасен човек. Само си помислете колко дълго време двамата с нейния невероятен съпруг бяха семейство", каза актьорът и телевизионен водещ Петър Вучков и добави, че много неща с положителен знак може да се кажат за Радева. "Много ми е мъчно! Бог да прости Емилия", допълни той.

Актьорът Милен Миланов разказа, че с Емилия Радева е играл една от първите си роли като млад артист в едно от нейните знаменити превъплъщения на Мадам Бовари. "Но не тези са важните спомени за Емилия. Тя е от малкото хора, които имат в себе си мощта да оставят два спомена –  като актриса, като художник. Емилия беше неповторима, една от много, много големите актриси на България", заяви той.

Режисьорът Никола Петков е работил с Емилия Радева многократно, включително в последните ѝ години във формацията „Артисти със сребро в косите“. „Това беше една забележителна жена, майка, съпруга и велика артистка. Ако трябва да определим пет най-добри български артистки, тя беше една от тях. А ако трябва да определим драматични артистки, тя е може би първа“, каза Петков.

Актрисата Нона Йотова заяви: „Ще запомня Емилия с това, че беше 100-процентова актриса. Силна жена, силна актриса, с много силен характер – тези неща винаги вървят заедно. Актриса, която може да изиграе всичко, което пожелае. По принцип са малко такива артисти и ще я запомня с прекрасния ѝ характер“, каза тя и допълни, че двете много са се смели на твърдението, че тя е втората Емилия Радева.

Емилия Радева е известна с ролите си в театрални поставки и игрални филми. Сред най-популярните ѝ изяви на екрана са тези в "Матриархат", "Иконостасът", "Сиромашка радост" и сериала "Дом за нашите деца".

През 1974 г. Емилия Радева е удостоена със званието "Заслужил артист", а 6 години по-късно става и Народен артист. През 2003 г. е наградена с орден "Стара планина – I степен" за приноса си към развитието на българското изкуство и култура. През 2013 г. получава "Аскеер" за цялостно творчество.


Анкета

Мнения

Бургас Мнения