Сряда, 12 Юли 2023
    
Общество

Удари първият звънец на новия парламент, депутатите положиха клетва

  12.04.2023 14:01  
 Удари първият звънец на новия парламент, депутатите положиха клетва

Народното събрание бе открито от най-възрастния депутат Вежди Рашидов

Удари първият звънец на новото Народно събрание. 49-ият парламент по традиция бе открит от най-възрастния депутат - Вежди Рашидов от ГЕРБ-СДС.

Минути по-късно депутатите положиха клетва и изслушаха на крака химните на България и на Европейския съюз.

Първата реч в новия парламент държа председателстващият Вежди Рашидов.

"Уважаеми колеги, молих се за разум, дълбоко вярвах, че разумът е основното необходимо нещо, за да може България да се оттласне от дъното. Народът все повече живее в чувство за липса на сигурност, на шанс за единение и надежда за по-добро. Днес отново се срещаме с омразата, с отказ за диалог и с глупави мантри за минало и бъдеще, услужливо пропускайки настоящето", заяви доайенът в 49-ото Народно събрание.

Той отправи апел към новите народни представители с думите: „Моля ви, да смирим нравите си, да наведем глава и да приемем факта, че голямата политика е низ от компромиси в името на добруването на българския народ и неговото бъдеще. Нека оставим поне сълзите на хората да са чисти, а мъките им - откровени. Желая ви ползотворна работа!”.

Последва обръщение на президента Румен Радев към народните представители.

„На 49-ото НС е отредена съдбовна роля. Всички очакваме то да вземе дълго отлагани решения, не само за изход от политическата криза, но и за отстояване на европейската перспектива пред страната и бъдещето ни като демократично общество”, каза държавният глава.

Преди това той обясни, че е свикал първото заседание в Страстната седмица заради неотложните задачи за съставяне на правителство и преодоляване на изоставането в законодателната дейност.

„Предизвикателствата към това НС са големи, но и приемането на Закона за държавния бюджет е първостепенна задача. Предстои решаването на сложно уравнение, което да гарантира доходите на българските граждани, но и перспективата за икономически растеж и съхраняване на дългосрочната финансова стабилност на държавата. Надявам се и е редно бюджетът да бъде внесен от редовно правителство, което да се ангажира с дългосрочни политики, за които да носи отговорност. Ако това не стане, служебното правителство ще внесе бюджет. Но крайната дума ще бъде ваша. Особено в частта за дефицита”, каза Радев.

Радев каза, че очаква това Народно събрание да подкрепи европейския курс на България, зададен от служебното правителство, като приеме законите по Плана за възстановяване и устойчивост.

„Очаквам НС да докаже, че правосъдната реформа е осъзната, реална цел за развитието ни като справедливо и проспериращо общество, а не абстрактна тема от поредица предизборни кампании”, каза Радев.

„Очаквам най-сетне да се подходи с отговорност към националната сигурност и да се сложи край на заблудата, че заменяйки няколко стари танка с други стари такива, ще решим комплексните дълбоки проблеми на модернизацията на Въоръжените сили. Такъв подход е бягство от отговорност ”, каза Радев. „Истинската модернизация изисква сериозно ангажиране на националния бюджет, изисква компетентен и всеобхватен подход към превъоръжаването”, продължи президентът.

„Каквото и да е следващото управление, може да е устойчиво и ефективно, само ако се основава на ясни и споделени принципи и приоритети, да не забравяме и ценности. Предизборната кампания приключи, а обществените очаквания пред това НС са огромни. От вашите решения зависи просперитетът на нацията и европейското бъдеще на България. Няма да го постигнем с лозунги и заклинания, а с действия, загърбване на личните и партийни интереси и с единение в името на амбициозни национални цели. Искам да ви пожелая успех във вашата високоотговорна мисия”, завърши президентът.

След това представители на всички партии в НС прочетоха и първите декларации в новото Народно събрание.


Анкета

Мнения

Бургас Мнения