Вторник, 11 Юли 2023
    
Бизнес

В региона: Измръзнаха праскови, нектарини и бадеми

  11.04.2023 16:50  
В региона: Измръзнаха праскови, нектарини и бадеми

Дона МИТЕВА

Мартенските студове съсипаха овошките в региона. Ако за лозята, които в нашия край по-късно се развиват няма проблем заради температурните аномалии, то за голяма част от плодовете вече се знае, че се са съсипани.

На 29, 30 и 31 март температурите стигнаха до минус 6 градуса в Руенско и Поморийско, с изключение на крайморските населени места. Те измразиха цъфналите овошки. Част от стопаните ще подадат заявления  по „Помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични условия, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия“.

„Масово кайсиите измръзнаха в нашия регион, макар да не са много като количество насаждения. 70 - 80% от прасковите и нектарините също са поразени. Черешите са по-запазени, защото цъфтят по-късно. От прасковите може да има малко да опитаме и да направим компот за семейството.

Тотално пострадаха бадемите. Цветът им измръзна още някъде 12, 13 март“,  това казва Селим Иса, който има овощна градина и лозя. В руенското  село Просеник, където му са насажденията, той си е поставил и мини метеорологична станция и наблюдава тазгодишните температурни аномалии от първа ръка. Такива станции има и в Страцин, и айтоско.

„В нощта на 29 март срещу 30 в моите градини мен бе минус 4.3 градуса. Минусовите температури се задържаха цели 12часа. Не слана, жесток студ. Палихме огньове, дъждувахме, пръскахме със скудо терм – препарат, който образува филм върху растението за да го предпази от замръзване. Нищо не помогна“, разказва той за преживяното.

Иса е подал документ за комисия, която да установи щетите, за да получи средства за пропаднали площи. Средствата, които ще получи, се надява  поне да покрият част от харчовете за препарати.

До каква степен липсата на родно производство плодове и черупчести ще се отрази на цената за крайния потребител Иса не се наема да прогнозира. Той само коментира, че и предходни години, когато не е имало такива студове е имало внос на плодове от други държави.
За бадемите дава пример, че от години се внася Калифорнийски бадем за нашия пазар.

 


Анкета

Мнения

Бургас Мнения