Вторник, 11 Юли 2023
    
Бургас

След трети опит в Общински съвет: „Сърце и мозък“ ще строи корпус „Мама и аз“

  11.04.2023 09:50  
След трети опит в Общински съвет: „Сърце и мозък“ ще строи корпус „Мама и аз“

Георги РУСИНОВ

 

След три опита МБАЛ „Сърце и мозък“ най-накрая получи разрешение да построи нов корпус. Новото крило ще се казва „Мама и аз“. Медицинското заведение е направило промени по инвестиционното си намерение, което е било разгледано и предварително, преди кметът Димитър Николов да внесе докладна записка, която днес получи подкрепата на Общински съвет – Бургас.

Георги Дракалиев заяви, че изглежда най-накрая е постигнат консенсус относно инвестицията на „Сърце и мозък“. Той посочи, че реализирането й със сигурност ще е от полза за Бургас. Никой друг от колегите му не изрази желание да се изказва по темата.

Кметът Димитър Николов обясни, че е доволен, тъй като от дневния ред на другите общини, които следи вижда, че се продават сгради и терени, предвидени за училища, детски градини и болници, докато в Бургас се случва точно обратното.

„Тук изграждаме нови детски градини, училища, болници, поликлиники. Днес е Велики вторник – ден за смирение. Нека със смирение гледаме на тази важна инвестиция за нашия град“, посочи градоначалникът.

В предишните опити докладната да се приеме срещна съпротива относно позволеното застрояване в района.

Сега със „зелената светлина“ на местния парламент МБАЛ „Сърце и мозък“ ще изгради изцяло новото крило, което ще е с осем надземни и два подземни етажа, като ще включва медицински дейности в областта на акушерството и гинекологията, поради което са планирани: родилен блок, родилно отделение, неразделна част от което е отделението по неонатология. Планира се само едно терапевтично отделение (за деца) с интензивен сектор към него. Не се предвиждат други педиатрични отделения за деца, в т.ч не се разкриват: хирургични отделения за деца, спешно отделение за деца, дневен стационар по психиатрия за деца, нито инфекциозно отделение за деца. Останалите отделения, които се предвиждат в новото крило са за възрастни пациенти и са както следва: отделение по медицинска онкология, отделение по неврология, отделение по ендокринология, отделение по ортопедия, отделение по ревматология. Предвижда се стационарен блок с 5 операционни зали. Общият брой болнични легла в новото крило е 201 легла.

Медицинските специалности в новото крило ще са: Гинекология; Акушерство; Неонатология; Педиатрия; Интензивен сектор към Педиатрия; Медицинска онкология; Неврология; Ендокринология; Ортопедия; Ревматология.


Анкета

Мнения

Бургас Мнения