Четвъртък, 29 Юни 2023
    
Бургас

Синдикалистът Константин Янков: Тотална глупост е да се затварят училищата заради поредни дни бомбена заплаха

  30.03.2023 16:38  
Синдикалистът Константин Янков: Тотална глупост е да се затварят училищата заради поредни дни бомбена заплаха

Учителят е убеден, че и сега има директори, които не са обърнали внимание на сигналите за бомбена заплаха

Дона МИТЕВА

Тотална глупост е в поредни дни да се затварят училища заради бомбена заплаха, дошла по имейл. В Бургас има такива, които трети ден не учат. Питам се: „Като е проверено предния ден от полицията училището и е затворено, как е сложена тази бомба. Защо отново се връщат учениците?“ Така коментира ситуацията със заплахите през последните дни синдикалният лидер на СБУ за област Бургас Константин Янков.

По негови думи директорите трябва да бъдат натоварени сами да вземат решения при подобни ситуации.“Щом сигналите са за стотици училища в страната, е ясно, че става дума за кибератака. Аз съм убеден, че и сега има директори, които не са обърнали внимание на подобно съобщение и учебният процес в училищата, които те управляват си тече нормално. Има и такива случаи, където съобщението е отишло в спам и не е видяно, също.

Само че трябва ясно да се каже дали директорът е този, който решава. Защото обяви ли се сигналът в полицията,там имат свой протокол. Сигурно има и такива директори, които не биха посмели да вземат на плещите си отговорно решение, ученици да останат в клас“, казва учителят по география. Той припомня преди петнадесетина години модата с телефонните обаждания за бомби в училищата особено по време, когато се правеха класни и контролни работи, как директорите не отменяха учебните занятия.

Що се отнася до варианта да се премине за няколко дни в онлайн обучение, Янков обясни, че това не може да бъде решено от директорите. „В закона изрично е упоменато в какви случаи се преминава в обучение от дистанция“, обобщи той.

Със сигурност ще има сега и „местни звезди“ сред учениците, които ще се възползват от идеята, за са изкръшкат от училище. „Няма начин да някои ученици да не се възползват и да не пуснат и те някой такъв имейл, за да не ходят на училище. Вече в Сливен и Нова Загора има такива случаи“, каза Янков.

По-голям проблем обаче за него си остава това, че учителите – особено тези от занималните сега ще бъдат накарани да си пускат отпуска за тези неучебни дни. Ударът  е  изцяло и върху родителите на малките ученици, които също трябва да отсъстват от работа. „Хаосът в момента е пълен“, заключи синдикалистът.


Анкета

Мнения

Мнения Общество
Докога?! Какво чакате, че не пуснете учениците в онлайн обучение
  29.03.2023 13:14      

Докога Бургас и останалите градове ще бъдат в плен на компютърни клавиатурни хулигани, а държават