Четвъртък, 29 Юни 2023
    
Бизнес Мнения

Георги Стоянов, председател на Български фермерски съюз: Държавата трябва да помогне

  30.03.2023 11:26  
Георги Стоянов, председател на Български фермерски съюз: Държавата трябва да помогне

ФАКТ: Производителите изпитват големите затруднения

 

Втора национална информационна кампания повежда Български фермерски съюз. Тя тръгна от Бургас и даде възможност на заетите в сектора да получат синтезирана информация по теми, които ги касаят.  Разговаряме с председателя на БФС.

 

Интервю на ДОНА МИТЕВА

– Г-н Стоянов, земеделците са заплашени от фалити, започнаха стачки. Зърнопроизводители от Великотърновско извадиха тракторите по улиците. В млечния сектор ври и кипи. Как ще коментирате ситуацията в земеделието като цяло?

– Ситуацията в страната е много сериозна. Бих казал: всичко е барут. Последните седмици водим постоянно някакъв разговор, в който се търси кой е виновен, кой е крив, кой е прав. Ако може някого все да го посочим като виновен. Дали са производителите, дали са прекупвачите, дали преработвателите или пък търговските вериги…Фактологията е такава, че производителите са тези, които изпитват големите проблеми: намалени изкупни цени, липса на адекватен пазар. Общо взето ситуация, в която с повишаването на всички разходи: по заплати, по енергоресурси, разходи въобще за работа – всичко това неминуемо рефлектира върху цялостната дейност на земеделците, без оглед на това дали са животновъди, млекопроизводители или пък зърнопроизводители или зеленчукопроизводители и овощари. Защото това, което колегите заявяват касае наистина техния бизнес. Когато те не могат да реализират своята продукция на адекватна цена, която да им осигури поминък, не просто за да оцеляват, а да може и утре да ги има и да инвестират, и да се развиват. Стачки, протести – това е начинът да им се обърне внимание. С протест да се търсят варианти на действие.

– Как да се свърши?

– Ние сме в Европа. За съжаление или за хубаво, ни се налага да изпълняваме определени правила. Както имаме бонификации и плюсове, че сме членове на Европа, така и има неща, които вземането на решения по определени европейски политики, които невинаги се засичат и се обръща внимание на нашите национални интереси. Виждате в Украйна какво се случва. И в България, като част от Европа, сме длъжни да отговаряме на тези изисквания. Има безмитни вносове, които неминуемо оказват влияние върху нашия бизнес, който е на ръба на своето оцеляване. Не казвам, че не сме заангажирани към съдбата на хората, които изпитват трудности, но Европа трябва да обърне внимание и да намери механизми, които да стимулират, да компенсират тези загуби. Последно имаше изказване на министъра на земеделието Гечев, че е подадена нотификация за промяна и съответно за повишаване на помощта от Украйна, заради войната там, за да могат да се компенсират точно тези загуби на самите земеделци. Но аз не мисля, че това е достатъчно. Определено държавата трябва да се намеси с всички възможности, за да може да осигури възможност за реализация на тези продукции, особено за зърнопроизводителите, защото голяма част от складовите им са пълни.

– Как може да се помогне – след два-три месеца идва жътвата. Имате ли някакъв резервен план?

– Резервни планове нямаме, защото ние не управляваме държавата, не стоим на границата, не определяме кой как да влиза в страната и по какъв начин да пласира продукцията си. Така че не можем да изискваме. Можем само да заявим, че имаме проблеми. Нека тези, които управляват да си вземат своите решения. Те притежават всички механизми и лостове. Ние може да искаме много неща – освен да го заявим, да го кажем, да го покажем чрез действие – например да затворим път или пък да изкараме тракторите, или пък ето така – давайки интервюта…

– Преди месеци по друг повод се спрягаше вариант държавата да изкупи една част от българското зърно. Това може ли да се приеме като краен вариант преди жътвата, при положение че не се отпушат пазари и зърното продължи да пълни складовете?

– Връщате се на нещо, което беше тема преди няколко месеца. И то беше тема, в която при нормално работещ пазар се опитаха да въвеждат други държавни механизми, в които да изкупуват и ограничават зърнопроизводителите. Ако държавата иска да се намеси и да помогне, нека да го направи на цени, които да са достойни за нашето земеделие. И наистина да подпомогне. Защото в моменти на кризи функцията на държавата е да помага на бизнеса, да помага на хората. Да създава условия за тяхното развитие и оцеляване. Държавата не трябва да печели. В такива моменти тя трябва да прави разходи.


Анкета

Мнения

Мнения Общество
Докога?! Какво чакате, че не пуснете учениците в онлайн обучение
  29.03.2023 13:14      

Докога Бургас и останалите градове ще бъдат в плен на компютърни клавиатурни хулигани, а държават