Сряда, 28 Юни 2023
    
Бизнес Любопитно

Срещу инфлацията: Ръст на покупките на скъпоценни камъни

  29.03.2023 13:17  
Срещу инфлацията: Ръст на покупките на скъпоценни камъни

За миналата  година от Amodoria  - международна верига бутици за бижута и търговия със скъпоценни камъни, която е представена и у нас отчитат и над 50% ръст на запитванията за покупка на скъпоценни камъни у нас. Има и реално увеличение на броя на сделките, като клиентите са все по-добре информирани за дългосрочния потенциал на такава инвестиция.

“Едно от най-сериозните преимущества на скъпоценните камъни е, че цената им не е обвързана с фондовия пазар. По време на рецесия успяват да запазят устойчивост, а инфлацията обичайно повишава стойността им. Освен това има постоянно търсене, а като актив са мобилни и лесни за съхранение”, обяснява Янков. “В условия на все още ниски лихви по банковите депозити и златото, и скъпоценните камъни са добра алтернатива за сигурно вложение с по-добра доходност. Но е необходимо изборът да се прави внимателно, информирано и от доказан, сертифициран доставчик.”, категоричен е той.

По правило най-добри цени могат да предложат първични дилъри, които добиват и шлифоват камъните, защото по този начин произходът е гарантиран, а веригата на продажба е максимално съкратена. Изключително важно е при покупката клиентът да може да получи сертификат от утвърдена международна лаборатория. От една страна той повишава стойността на камъка, а от друга се явява застраховка за инвестицията.


Анкета

Мнения

Култура Мнения Поморие
Доц. д-р Милчо Скумов: Солодобивът бил доходоносен занаят – „наливаш вода, събираш пари“
  28.03.2023 12:26      

В документ, открит във Ватикана от проф. Божидар Димитров и датиран от самия него от 14 в