Вторник, 27 Юни 2023
    
ИЗБОРИ 2023 Поморие

Новите в ГЕРБ! Иван Ников: Поморие може да се похвали с отлични условия на туризъм

  28.03.2023 17:21  
Новите в ГЕРБ! Иван Ников: Поморие може да се похвали с отлични условия на туризъм

Иван Ников e роден в град Тервел, но през целия си съзнателен живот е живял в град Поморие. Завършва средно образование в ПГЕЕ „Константин Фотинов“ – град Бургас. От две години се занимава със земеделие и има амбиции да развие бизнес в този сектор.

Член е на МГЕРБ отскоро. Политиката за него е ново, непознато и вълнуващо предизвикателство.

Признава, че за него е чест, но и голяма отговорност да е „под крилото“ на най-добрите и подготвени политици в тази сфера.

Ангажирал се е да защитава интереса на своите съграждани и обещава да направи всичко по силите си, за да бъде техният глас чут.

 

"Черноморски фар"

– Г-н Ников, какво е млад човек да се занимава със земеделие и по-конкретно с отглеждане на лозя?

– Задавали са ми този въпрос много пъти. Да се занимавам със земеделие за мен е изключително удоволствие. Всичко започна като хоби. Покрай пандемията 2020 година започнах да помагам дядо ми, малко след това прочетох за отглеждането на една подправка – шафран. Поръчах луковици и си отделих едно местенце, където да го отглеждам. Макар че идеята ми да развия бизнес с т. нар. „червено злато“, не се оказа сполучлива, започна да ми харесва да се занимавам със земеделие. Във всяка една култура – от посяването до продажбата – си има тънкости, с които трябва да си наясно, за да може да извлечеш най-доброто от даденото семе. В момента разполагам с трайни насаждения – лозя, както и малко картофи, домати (външни и оранжерийни), които продавам по заведения лятото.

– Намира ли добра реализация произведеното в региона грозде?

– Мога да кажа за моя опит в продажбата на продукцията. От години нашата реколта от лозята се продава на лица, идващи от Северозападна и Централна България. Предварително се разбираме и уговаряме за цената на килограм. В деня на продажбата купувачите идват, теглим превозното средство когато е празно, респективно после го теглим и когато е със стоката. И накрая се разделяме с усмивка на лице.

– Има ли сив сектор в лозаро-винарството?

– За съжаление не съм запознат и не мога да дам адекватен отговор на този въпрос.

– Очертава ли се добро бъдеще пред винения туризъм в Бургаски регион, респективно в Поморие?

– Абсолютно! Град Поморие е известен с отличните си условия за туризъм, с прословутата си лечебна кал (луга), както и с добива на сол (Музея на солта). Градчето обаче може да се похвали и с отглеждането на прекрасни сортове грозде, от които се правят едни от най-хубавите вина в България. В района се отглеждат както червени сортове („Каберне“, „Мерло“ и „Сира“), така и бели („Шардоне“, „Мускат Отонел“ и „Совиньон блан“).

– Необходими ли са законодателни промени, за да бъде подпомогнат точно този сектор в земеделието?

– Доколкото съм запознат, знам, че се работи по няколко проекта точно в тази насока, но не мога да дам повече информация по темата. 


Анкета

Мнения

Култура Мнения Поморие
Доц. д-р Милчо Скумов: Солодобивът бил доходоносен занаят – „наливаш вода, събираш пари“
  28.03.2023 12:26      

В документ, открит във Ватикана от проф. Божидар Димитров и датиран от самия него от 14 в