Сряда, 28 Юни 2023
    
Бизнес Поморие

Младен Върбанов, агроном-лозар, Поморие: „От всяка продадена бутилка вино 1 лев да е за лозарите“

  28.03.2023 15:14  
Младен Върбанов, агроном-лозар, Поморие: „От всяка продадена бутилка вино 1 лев да е за лозарите“

Дона МИТЕВА

За многократните срещи с управляващите и благите думи, които си остават само такива,  разказва  лозарят от Поморие Младен Върбанов. Той изтъкна факти и цифри, които показват как секторът „Лозарство“ у нас се срива. Припомни джентълменското споразумение от 2007 година за ограничаване на лозарството заради това, че се плува в „море от вино“. Но изтъкна и това, че докато съседни нам държави са свили сектора с 10%, то у нас тези проценти са 100.

„Проблемите на лозарството се отъждествяват с тези на сектора „Винопроизводство“. А производството на грозде не включва само това за вино – има и десертно, което не постига пазарна цена.

Като цяло гроздето не е пазарна стока, то е суровина. Ние не сме предпочитан сектор. Виненото грозде го продаваме на много ниска цена. Голяма част от колегите гледат чушки и патладжани, за да си покриват разходите. Ние имаме недостиг в разходите по 800 лева на тон. Хората от бранша знаят – средната изкупна цена на тон грозде е 750 лв. Разходите са над 1400 лв. Не искаме европейски субсидии, нито национални доплащания. На нас те не ни стигат. Винпромите също не могат да ни дадат реалната цена, при положение че и те имат собствени лозя. А някои от тях като например „Катаржина естейт“, си продава също гроздето. Не щем пари, искаме преразпределение на финансовите потоци – лозе, винзавод, търговска мрежа – ХОРЕКА. На продадена бутилка вино 1 лев да се връща при лозарите“, заключи агрономът Младен Върбанов.


Анкета

Мнения

Култура Мнения Поморие
Доц. д-р Милчо Скумов: Солодобивът бил доходоносен занаят – „наливаш вода, събираш пари“
  28.03.2023 12:26      

В документ, открит във Ватикана от проф. Божидар Димитров и датиран от самия него от 14 в