Сряда, 28 Юни 2023
    
Бизнес

Николай Киров, зърнопроизводител: „Не знаем всяка стъпка на политиците“

  29.03.2023 10:27  
Николай Киров, зърнопроизводител: „Не знаем всяка стъпка на политиците“

Дона МИТЕВА

Заради всички проблеми в земеделието фермерите  са един от секторите в страната, където несигурността е в основата на съществуването им. А във връзка с това, че непрекъснато трябва да се информират за новите изисквания от ЕС и решенията на българското правителство,  Николай Киров, председател на бургаския клон на Националната асоциация на зърнопроизводителите си задава риторичен въпрос: „Ние непрекъснато трябва да четем и да стоим в столицата на различни съвещания, или трябва да произвеждаме. Не знаем всяка стъпка на политиците. В какви ли не срещи на всякакво ниво съм участвал. Връщаме се от тях обнадеждени и после никакви резултати“, оплака се той.

На фона на обявения  за днес и утре ефективен техен протест по северната  граница заради  украинското зърно, което влиза у нас той допълни: „Излезем ли на протест – всички ще скочат срещу нас и вината ще е при нас“.

Въпреки това се очаква повече от 100 земеделски производители от региона да се включат в стачните действия.

„Осем месеца не мога да изкарам разрешение за водоползване, от август миналата година съм в процедура и ходя по различни институции“ –представи и личен проблем зърнопроизводителят, който отново е свързан с ходене по институции и тяхната тромавост.

И се върна към един от старите проблеми – акцизът с горивата. „Настояваме акцизът да се получава в пълния размер, както във всички европейски  страни. Ако трябва да се прибегне до оцветяване на горивата.


Анкета

Мнения

Култура Мнения Поморие
Доц. д-р Милчо Скумов: Солодобивът бил доходоносен занаят – „наливаш вода, събираш пари“
  28.03.2023 12:26      

В документ, открит във Ватикана от проф. Божидар Димитров и датиран от самия него от 14 в