Сряда, 28 Юни 2023
    
Общество

Жълт код за девет области на страната

  29.03.2023 08:05  
Жълт код за девет области на страната

Днес ще бъде студено и ветровито. Облачността ще е променлива и на отделни места, главно в Източна България, ще превали слабо - дъжд и сняг

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) обяви жълт предупредителен код за силен вятър. Кодът е в сила за девет области на страната.

Това се посочва в картата с предупредителните кодове за опасните метеорологични явления, публикувана в сайта на НИМХ.

Областите с жълт код са:  Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Пазарджик и Пловдив.

Днес ще бъде студено и ветровито. Облачността ще е променлива и на отделни места, главно в Източна България, ще превали слабо - дъжд и сняг. Ще духа умерен и силен северозападен вятър, който вечерта ще отслабне. Максималните температури ще бъдат между 6° и 11°, в София 6°-7°, съобщиха от НИМХ, предаде БТА.

Над Черноморието облачността ще бъде по-често значителна и ще има превалявания от дъжд. Ще духа умерен северозападен вятър. Максимални температури между 6° и 9°. Температурата на морската вода е 8°-9°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Над планините ще има променлива облачност и на отделни места ще превали слаб сняг. Ще духа силен и бурен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 0°, на 2000 метра - около минус 8°.

В четвъртък вятърът ще отслабне и ще се ориентира от запад-югозапад. Вероятността за валежи намалява, ще има и по-продължителни разкъсвания и намаления на облачността. Дневните температури ще се повишат с 4-5 градуса.

В петък вятърът временно ще се усили до умерен, затоплянето ще продължи. Облачността ще се увеличи, но само на отделни места ще превали слаб дъжд.


Анкета

Мнения

Култура Мнения Поморие
Доц. д-р Милчо Скумов: Солодобивът бил доходоносен занаят – „наливаш вода, събираш пари“
  28.03.2023 12:26      

В документ, открит във Ватикана от проф. Божидар Димитров и датиран от самия него от 14 в