Понеделник, 26 Юни 2023
    
Култура

Световен ден на театъра е днес

  27.03.2023 10:12  
Световен ден на театъра е днес

Дъщерите и синовете на Мелпомена празнуват.  На 27 март се отбелязва Световният ден на театъра. Той се празнува от 1962 г. по инициатива на Международния театрален институт (International Theatre Institute ITI). Датата не е избрана случайно - на този ден се открива сезона на "Театър на нациите" ("Theatre of Nations").

От този ден, всяка година, един от начините на отбелязване на празника е изтъкнат артист да отправи своето годишно послание. За първи път през 1962 г. това прави Жан Кокто (френски поет, писател, дизайнер, художник, скулптор и режисьор). Театърът е едно от най-древните измежду 7-те изкуства. Разпространено е във всички култури на света и има свой универсален език. Театърът има несравнимо органично присъствие сред нас, има тази непосредствена комуникация, която въздейства интуитивно и каквито форми да приема, ще има своето място в живота ни.

Посланието на Световния ден на театъра обикновено се превежда на над 50 езика, разпространява се по медии и се чете преди постановка, ако така реши съответният театър.

Честит празник на всички артисти!


Анкета

Мнения

Бизнес Мнения
Георги Чипилски, директор на Летище Бургас: Очакванията за сезона са  покриване 67% от полетите през 2019
  26.03.2023 11:46      

Дона МИТЕВА Прогнозите за този летен сезон на изпълнителният директор Георги Чпилски на б