Неделя, 25 Юни 2023
    
Общество

Виолета Илиева, бивш началник на РУО: Да има квоти в държавния план-прием за специалности и професии в селското стопанство

  26.03.2023 17:07  
Виолета Илиева, бивш началник на РУО: Да има квоти в държавния план-прием за специалности и професии в селското стопанство

Липсата на добре обучени кадри е проблем, който не подминава и земеделието. Наред с другите ядове местни земеделци споделиха в среща с екс министъра на земеделието Десислава Танева и тази трудност. Предложение, което може да реши тази липса даде Виолета Илиева, от позицията на дългогодишен експерт в образованието:

 „Стана модерно през последните години стари специалности и професии да се появяват с нови наименования. В област Бургас има три големи професионални гимназии, пряко свързани с професии и специалности в земеделието – това са в Средец, Айтос и Карнобат и едно средно училище с такава насоченост в Камено. Те обучават средно по четири паралелки. Бяха финансирани от Земеделското министерство.

Във връзка с демографската криза една част от специалностите в тези училища бяха вкарани, като „Електроника“ или пък „Електротехника“. Сега тези професионални гимназии по земеделие само носят името земеделски, а учениците там се обучават в съвсем различни направления. Моето предложение е в държавния план-прием да се въведат квоти, както е за СТЕМ образованието или пък за езиковите паралелки. Така да има и за селското стопанство.


Анкета

Мнения

Бизнес Мнения
Георги Чипилски, директор на Летище Бургас: Очакванията за сезона са  покриване 67% от полетите през 2019
  26.03.2023 11:46      

Дона МИТЕВА Прогнозите за този летен сезон на изпълнителният директор Георги Чпилски на б