Неделя, 18 Юни 2023
    
Спорт

Гордостта на родното ветроходство – яхтклуб „Порт Бургас“, кове собствените си успехи с обучаване на таланти

  19.03.2023 14:00  
Гордостта на родното ветроходство – яхтклуб „Порт Бургас“, кове собствените си успехи с обучаване на таланти

Евгени Мавродиев, председател: „Смело мога да кажа, че държим едно доста високо ниво“

 

ГЕОРГИ РУСИНОВ

 

Яхтклуб „Порт Бургас“ е един от най-големите клубове в България, който за близо 50-годишната си история не спира да покорява върхове във ветроходството. Може би оставащи малко на заден план от другите спортове, бургаските ветроходци от „Порт Бургас“ редовно прославят родния град и България по големи форуми в България и чужбина и заслужават похвала за труда си. С председателя на клуба Евгени Мавродиев разговаря наш репортер за това какво предстои през 2023-а за състезателите му.

„В момента около 35 клуба членуват в Българската федерация по ветроходство, като ние сме един от най-големите, с най-много членове, с най-много прояви на международно ниво, които сме провели, с най-голям брой международни съдии. Спокойно можем да кажем, че сме и винаги в топ 3 на класиранията по резултати от ветроходните прояви в България. Ние като домакини традиционно провеждаме най-голямата детска международна проява, която се провежда на територията на България, с минимум 5 – 6 международни участия. Става дума за около 300 – 400 деца, като тук идва разликата с другите спортове. Ако в даден друг спорт вкарваш 300 – 400 деца в една зала и ги контролираш спокойно, при нас е малко по-сложен процесът, защото ние тези деца ги вкарваме в морето и отговорността, която поемаме, е много по-голяма. Детската регата ще се проведе от 3 до 7 май тази година, около празниците край Гергьовден. Тя винаги се провежда в този период“, обясни той.

 

В края на юли клубът ще е домакин на 29-а традиционна международна регата за килови лодки

 

Отново през юли от яхтклуб „Порт Бургас“ са планирали да организират още две прояви – една международна и една локална.

„Те ще се проведат в акваторията на „Пристанище Бургас“, непосредствено пред конгресния център и заведенията в зоната за свободен достъп. Тези прояви по-скоро са с демонстрационен характер“, посочи председателят на клуба.

Безспорно сред многото състезатели на бургаския клуб има много добри, които постигат силни резултати. Най-добрият в ИЛКА 4 е топсъстезателят и водачът в ранглистата на България – Мариян Шангов.

„Той тази година ще ни представлява в доста международни прояви – европейско и световно първенство. Едно е в Испания, другото – в Гърция. Ще отиде и на още едно европейско в Полша. Очакванията ни са да се представи много добре. Миналата година на Европейското първенство в Полша той влезе в първите 8 най-добри състезатели, което е доста добър резултат за България“, коментира за него Мавродиев.

Участници в националния отбор на България има от клуба и при най-малките в клас „Оптимист“.

„Тази година сме заложили участие на Европейското първенство в Гърция и ще имаме наш участник. Все още не мога да кажа кой, защото класирането ще е на база ранглистата, а там имаме двама състезатели. Така че един от тях ще отиде и ще представи България на Европейско първенство“, поясни председателят.

Според него, колкото и нескромно да прозвучи, бургаският клуб държи едно доста високо ниво.

„Условията, които Бургас предоставя за ветроходство, са най-добри по българското крайбрежие. Несъмнено ние сме били организатори на европейски първенства и младежки световни, като започнем от 2007-а, до ден днешен имаме 4 – 5 такива първенства. Когато са идвали международни представители, ние сме обикаляли с тях цялото крайбрежие на България и те са посочвали, че няма друго място освен Бургас с тази изградена инфраструктура, която имаме, и условия, които предлагаме както в морето, така и на суша и затова сме може би най-доброто място. Ако мога да говоря за Черно море, то ние сме градът с най-много проведени международни прояви в последните 15 години. Поради ред причини в Русия и Украйна не провеждат такива първенства, в Турция се провеждат в южната ѝ част, т.е. на Средиземно море, в Румъния нямат прояви и ние оставаме единствената държава, която провежда европейски и световни форуми в Черно море“, коментира Мавродиев, който е и международен съдия.

 

Всяка година лятна ветроходна академия разпалва интереса на деца и подрастващи към ветроходството

 

Мавродиев с удоволствие съобщава, че в последните години се забелязва по-голям интерес към ветроходството от страна на младите.

„Ние сме и един от клубовете, които през лятото предлагаме ветроходна академия за начинаещи. В периода от юни до 15 септември провеждаме тази академия, като децата, участващи в нея, са между 7- и 14-годишни. Общо взето всяко лято обучаваме доста деца. За един летен сезон минават повече от 100 деца. Има и доста приходящи, освен децата от града. Но факт е, че примерно няколко процента от тези деца, които преминат през академията, остават в отбора и след това има още една стъпка да преминат към представителния отбор на клуба, а той е в 5 – 6 класа, които се развиват в България“, сподели той.

Логистиката и транспортът във ветроходството обаче са сложни.

„За национални първенства, които се провеждат в Балчик, Варна, Несебър, Бургас, Приморско и Царево, ние винаги се движим минимум с 2 – 3 микробуса и 4 – 5 ремаркета, които се теглят допълнително, защото логистиката е доста сложно нещо в нашия спорт. Не е като при тениса, да речем, където си взимаш чантичката и тръгваш за някъде. При нас лодките се товарят на специализирани ремаркета, транспортират се от точка А до точка Б. Там се разтоварват, участва се на състезание и после този процес отново се повтаря. Като участваме на състезания в Европа също е доста сложно, защото пак се движим с бусове с ремаркета, разстоянията са големи, таксите също“, заявява Мавродиев.

 

Финансирането е много важна част за успеха на клуба

 

Една част от него идва от Община Бургас под формата на субсидия от програмата за финансиране на спорта.

„Много съм благодарен на Общината, защото помага, особено на работещите спортни клубове. Разбираме, че парите никога не са достатъчни там. Но и клубовете в най-богатата община Несебър мисля, че са не повече от 15. А клубовете в община Бургас са близо 120. И всеки иска да вземе пари“, казва председателят на яхтклуб „Порт Бургас“ и продължава:

„В същото време получаваме финансиране за спортната дейност и резултатите, които имаме през годината ,от Министерство на спорта. Понеже ние сме голям клуб и тези пари стигат за около 30-40% от общия бюджет, който ни е необходим за календарната година. Останалите пари имаме определен процент, който влиза под формата на членски внос и голяма част от спонсори, спомоществователи и партньори. Ние работим с доста големи спонсори и ако не са те, нещата няма да се случат“.

„Пристанище Бургас“ винаги помага на клуба, за което председателят му е благодарен.

„Яхтклуб „Порт Бургас“ е създаден през 1976 г. заедно с клуба във Варна, който е яхтклуб „Порт Варна“. Но те са стартирали като ведомствени клубове към „Пристанище Бургас“. Впоследствие след 1991-ва, когато имаме и промяна в Закона за спорта, се наложи клубовете да се пререгистрират и да станат сдружения с нестопанска цел, за да отговарят на закона“, завършва Мавродиев.

Клубът разчита и на други два големи спонсора, за да издържа спортната си дейност.


Анкета

Мнения

ИЗБОРИ 2023 Мнения Приморско
Борислав Киров, кандидат за депутат от Приморско: Приоритет ни е да привлечем световни брандове в туризма
  18.03.2023 15:32      

Борислав Киров е от Приморско. Икономист с дългогодишна практика в областта на туризм