Събота, 17 Юни 2023
    
Бургас Култура

Скулптура на Свети Георги ще бъде поставена пред храма в кв. „Лозово“

  17.03.2023 11:38  
Скулптура на Свети Георги ще бъде поставена пред  храма в кв. „Лозово“

Бургаският художник Огнян Петков изработи скулптура на „Свети Георги“, която ще бъде поставена в градинката пред едноименния храм в кв. „Лозово“. Творбата е направена за 40 дни от врачански варовик и е с размери 160/150/45 см.

Идеята на Петков, която стои в основата на тази инициатива, е скулптурните творби да не се концентрират само в Морската градина или в центъра на град Бургас, а да присъстват и в неговите квартали.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, Програма „Творчески стипендии“.

Очаква се скулптурната композиция да бъде открита на храмовия празник – 6-ти май, Гергьовден.

Огнян Петков е роден през 1961 г. в Бургас. 1976-1981 учи в Художествената гимназия в Казанлък, след което следва в Художествената академия в София при проф. Д. Даскалов, проф. Ем. Попов и проф. Г. Чапкънов. Живее и работи в Бургас. Използва в творбите си разнообразни материали – камък, бронз, желязо, дърво. Участва в множество пленери по живопис и симпозиуми по скулптура у нас и в чужбина. През 2010, 2011, 2012, 2013 г. е участник във Фестивала на пясъчната скулптура в Бургас.

Носител е на редица награди - /2005/ „Приятели на морето“, /2015/ XXIII Международно биенале на хумора и сатирата в изкуството, награда за скулптура на Министерство на културата, /2017/ Художник на годината – Бургас и др.

Негови скулптури са притежание на: Колекция „Жорж Екли“ в Париж, Бил Клинтън (галерия „Стълбата“), Колекция „Българска скулптура в парк „Заимов“ в София, Колекция „Българска скулптура“ в Министерството на външните работи, Катедрален храм „Св. Стефан“ в Бамберг, Германия, Кирсан Илюмжинов, Кубрат Томов, Петър Дилян и др. Автор е на наградите: Уфология и психотроника, сайт "Флагман", Биенале „Приятели на морето“, „Цветето на Хеликон“.

Член е на Съюза на българските художници от 1996 г.


Анкета

Мнения

ИЗБОРИ 2023 Мнения
Проф. Иво Христов: В България не може да се говори сериозно за сериозните неща
  16.03.2023 20:12      

Дона МИТЕВА Политическият анализатор проф. Иво Христов говори в аулата на БСУ по темата &