Събота, 17 Юни 2023
    
Бизнес Поморие

Кметът на Поморие поиска защита на рибарите пред ЕК

  18.03.2023 11:49  
Кметът на  Поморие поиска защита на рибарите пред ЕК

Само преди два дни в Поморие рибарите от Южното Черноморие се вдигнаха на протест срещу заповед на Министерството на земеделието от февруари 2022 г., забраняваща дребномащабния улов на риба в близост до брега. Исканията на гилдията бяха за отмяна на скандалната заповед, в подкрепа на което веднага бе стартирана подписка.

Кметът на община Поморие Иван Алексиев пое ангажимент да защити рибарите и представи проблема на годишното заседание на Комитета за наблюдение по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027.

В присъствието на Георги Събев – заместник – министър на земеделието и ръководител на управляващия орган на Програмата, Стоян Котов – директор на дирекция „Морско дело и рибарство“ и Стилянос Митолидис – представител на Еврокомисията, кметът Алексиев обясни за проблема на хората и за реалната опасност рибарите от цялото Черноморие да останат без поминък.

Заместник-министър Събев увери, че експертите в Министерството са запознати с проблема и ще работят по прецизиране и актуализиране на текстовете на заповедта в най-кратки срокове.

Упълномощен от членовете на рибарските сдружения, по-късно през деня кметът на община Поморие внесе и официално писмо в Министерството на земеделието с молба за отмяна на Заповед № РД-09-89 от 03.02.2022 г. и с приложени повече от 400 подписа.


Анкета

Мнения

ИЗБОРИ 2023 Мнения
Проф. Иво Христов: В България не може да се говори сериозно за сериозните неща
  16.03.2023 20:12      

Дона МИТЕВА Политическият анализатор проф. Иво Христов говори в аулата на БСУ по темата &