Петък, 16 Юни 2023
    
ИЗБОРИ 2023 Мнения

Проф. Иво Христов: В България не може да се говори сериозно за сериозните неща

  16.03.2023 20:12  
Проф. Иво Христов: В България не може да се говори сериозно за сериозните неща

Дона МИТЕВА

Политическият анализатор проф. Иво Христов говори в аулата на БСУ по темата „Защо България е в окото на бурята?”. Той гостува на бургаските социалисти по покана на водача на листата на „Коалиция за България” инж. Петър Кънев. Интересният лектор събра не само симпатизанти на столетницата, но и други граждани, любопитни да чуят анализът му. Прав бе инж. Кънев, който в анонса си каза: „Да представяш проф. Иво Христов е все едно да рекламираш Кока Кола”.

Лекторът започна с това, че анализът не „като да гледаш на шарен боб и да познаваш”, а да се дават преценки и да се предлагат модели. Преценката, която предложи на слушателите си тази вечер проф. Христов бе, че „старият свят си отива, а новият все още не е дошъл”. А що се касае за военния конфликт Русия – Украйна има две възможности – едната е той да остане само в локална серия или другият – да се превърне в глобален и да занули човечеството. На този етап според него не се дават сериозни прогнози нито в една от двете посоки.

Що се отнася до България лекторът коментира, че тя се намира в най-жалкото си състояние на страна от третия свят – деиндустриализирана,  почти обезлюдена. „Притеснява ме неосъзнаването на драматизма на ситуацията. Ниското качество на новите генерации. В България не може да се говори сериозно за сериозните неща – няма компетентност и експертиза”, каза той, допълваки картината с огромната пасивност на голяма част от населението.

Към тази картина бе добавено и невидимото разкъсване на страната от съседите. Като пример за такова, професорът посочи, че голяма част от българите вече се лекуват в съседна Турция, а също така и учат там.

Като интересни международни процеси, които трябва да се следят посочи изборите в Турция и визитата на Си Зин Пин в Русия.

Въпрос на проф. Христов зададе бившият обществен посредник Таню Атанасов – дали може политическата система у нас да излъчи правителство. Отговорът бе положителен, но с подчертаване, че самата политическа система върви към дъното. Самите партии не представляват значителна политическа извадка, а са обособени малки части на базата на интереси.

Любима Бургазлиева попита за това дали е добре или не да има много университети у нас. „Икономическата логика противоречи на образователната”, мотивира отговора защо не трябва да има много ВУЗ-ове професорът. „Нивото на идващите от средното образование е ужасяващо, нямат базови познания, имат мизерен интелектуален бекграунд. 2/3 от студентите а и от преподавателите на трябва да са там”, заключи проф. Христов.

Много от присъстващите останаха да разменят думи с инж. Кънев и неговия гост и далеч след като официално срещата бе закрита.


Анкета

Мнения

ИЗБОРИ 2023 Мнения
Проф. Иво Христов: В България не може да се говори сериозно за сериозните неща
  16.03.2023 20:12      

Дона МИТЕВА Политическият анализатор проф. Иво Христов говори в аулата на БСУ по темата &