Събота, 17 Юни 2023
    
Айтос ИЗБОРИ 2023

Женя Пеева-кандидат за депутат от Айтос: Младите все повече се интересуват от своето днес и утре

  18.03.2023 10:28  
Женя Пеева-кандидат за депутат от Айтос: Младите все повече се интересуват от своето днес и утре

Политическата криза ги кара да участват в обществените процеси

"Черноморски фар"

Женя Пеева е на 42 години, семейна, с едно дете. По професия е икономист. Родена е в град Айтос, работи и живее там.

Завършила е УНСС – София, специалност „Икономика на индустрията“ и магистърска степен „Счетоводство и одит към агробизнес и развитие на регионите“ – гр. Пловдив.

Втори мандат (2019 – 2023 г.) общински съветник от групата на ГЕРБ в Общински съвет - Айтос, председател на Постоянна комисия „Финансово-икономическа, бюджет и оперативни програми“ към Общинския съвет.

От 20 години е свързана професионално с децата и младите хора в община Айтос.

Една от целите ѝ е да събуди инициативността у младите хора, да ги мотивира и да покаже възможностите в малките населени места. Да им вдъхне увереност и да им покаже, че те са двигателят, че те създават условията, те развиват родното място – с предприемчивост и разумен риск.

Като общински съветник и икономист счита, че едни от първите приоритети на Народното събрание трябва да са общините.

 

 

– Госпожо Пеева, как един млад човек си представя политиката?

– Широко разпространено е мнението, че младите хора не проявяват достатъчен ентусиазъм да участват в политиката и във взимането на решения, какъвто ентусиазъм имат за коментари в социалните мрежи. Според мен, не е съвсем вярно – младите все повече се интересуват от своето днес и утре. И заради политическата криза все по-млади хора, по един или друг начин започват да участват в политиката.

Имала съм своите колебания дали да се занимавам с политика. Правя го вече 10 години и вярвам, че политиката е възможност да защитаваш и да се бориш за това, в което вярваш. Защото целта да променяш нещата, трудно се случва отвъд политиката. За мен лостът за развитие на обществените отношения и обществото като цяло са правилно провежданите политики.

Втори мандат съм общински съветник и зная, че трябва политическо единомислие за важните решения, които хората очакват. А това означава разумни компромиси, което липсваше на партиите в последните народни събрания.

– С каква експертиза се чувствате, че ще бъдете полезна?

– Аз съм икономист и мисля, че това е моята сфера. Смятам, че бих допринесла и по въпроси, свързани с младите хора, децата, екологията, защото това са другите сфери, в които имам интереси и чисто практически опит. В професионален план работя с училища, с детски градини, социални патронажи, със защитени жилища на територията на община Айтос и още пет общини в Бургаска област.

Според мен, най-важна за един народен представител е комуникацията с хората, личната среща с тях и желанието да помагаш; да чуваш проблемите и да полагаш възможните усилия, за да ги решиш. Зная, че не всеки проблем може да намери решение. Важното е да опиташ, да съпреживееш проблема.

– От какво се нуждаят най-много малките населени места?

– Ако говорим за малките населени места в община Айтос, мисля, че през последните десет години проектната динамика там по нищо не отстъпва на тази в града. По проекти и със собствени приходи се реновират улици, читалища, детски градини, училища, кметства. Там, където няма училища, от години е решен въпросът с ученическите превози. Има здравни кабинети и редовни визити на личните лекари. През последните години немалко хора от града закупиха имоти и избраха да живеят в населените места.

Няма фрапиращи проблеми като обезлюдяване, разбити улици, остаряла водопроводна мрежа, често спиране на тока, нерегламентирани сметища, лошо транспортно осигуряване, валидни за повечето малки населени места в страната. И съм убедена, че условията в малките населени места и тяхното развитие зависят най-вече от управленските решения и политиката на местните власти.

В същото време, що се отнася до малките населени места в страната, като цяло нивото на инвестициите е доста ниско. Това се дължи на свитите общински бюджети. В общини, в които няма допълнително финансиране по проекти, много често ситуацията е по-скоро тревожна. Като изключим европейското финансиране, нищожно малко са националните и общински средства, които могат да бъдат насочени към селата.

И при грижовни местни власти проблеми, разбира се, има. Според мен, най-сериозният беше и остава липсата на работни места. Липсват производства и възможности, затова много млади хора търсят работа в чужбина.

– Селата в община Айтос имат ли потенциал да привличат население в тях?

– Вече споменах, че през последните години хора от града избират да живеят в селата. Защото населените места в община Айтос се развиват, създават се достатъчно добри условия за живот. Селата на общината са живи, там живеят много млади хора, млади семейства. Част от тях се занимават със земеделие и животновъдство. Тези, които работят в чужбина, инвестират спечеленото в нови жилища в родните села. Показателно за интереса към населените места са растящите цени на имотите.

– Можем ли да говорим за равен достъп до качествено образование, здравеопазване и социални услуги в малките общини като тази, в която живеете? Нужни ли са законодателни промени в тази посока?

– Това е основен приоритет на местните власти. Казвам го като общински съветник, който е гласувал за всички внесени в Общинския съвет предложения за образователни и социални проекти, за проекти и предложения за финансиране, свързани с общинската болнична и доболнична помощ. Само през последните няколко месеца основно са ремонтирани Медицинският център и Инфекциозно отделение на МБАЛ – Айтос. Всички училища и детски градини на територията на община Айтос са реновирани, санирани и предлагат възможно най-добрите условия за обучение и възпитание на децата и младите хора. През последните години, особено по време на пандемията, се разшири съществуващата мрежа от социални услуги, изпълняват се по няколко успоредни проекта за хора с увреждания и самотни възрастни. 

Равният достъп до социални услуги е функция на институциите. Според мен те трябва да имат по-голяма свобода и повече възможности за прилагането на гъвкави подходи в организацията и управлението на социалните услуги. Необходимо е да могат сами да решават как да организират предоставянето на услугите и осигуряването на лесен достъп до тях. Защото правото на социални услуги имат всички хора, които се нуждаят от подкрепа, а не само хората от уязвимите групи. И мисля, че в тази посока трябва да има държавна политика за комплексна подкрепа чрез различни дейности и индивидуален подход към всеки конкретен случай.


Анкета

Мнения

ИЗБОРИ 2023 Мнения
Проф. Иво Христов: В България не може да се говори сериозно за сериозните неща
  16.03.2023 20:12      

Дона МИТЕВА Политическият анализатор проф. Иво Христов говори в аулата на БСУ по темата &