Събота, 17 Юни 2023
    
Бургас

Стряскаща тенденция: Увеличават се делата на младежи за държане и употреба на наркотици

  17.03.2023 13:49  
Стряскаща тенденция: Увеличават се делата на младежи за държане и употреба на наркотици

Форум на Районен съд – Бургас и Общинския съвет по наркотични вещества запозна ученици с проблемите, рисковете и последствията

 

Георги РУСИНОВ

 

„Увеличават се случаите на младежи хванати с  наркотици. Това е стряскащата тенденция и именно една от причините да подходим към този проблем в обществото, защото той се принася при нас като крайна инстанция. Все повече се увеличава броят на делата за държане и употреба на наркотици, а пък за управление на МПС в следствие на такива е огромен и плашещ“.  Това заяви председателят на Районен съд – Бургас Евгени Узунов.

Днес в Съдебната палата се провежда Ден на отворените врати, в рамките на които се провежда форум на тема наркотици. Поканени са деца от няколко елитни бургаски гимназии, на които модераторите ще заострят вниманието за рисковете и последствията от употреба на наркотици.

Това са районният съдия Анатоли Бобоков, инспектор Сабина Колева от „Детска педагогическа стая“ към Пето Районно управление – Бургас, Пламен Атанасов, който ръководи сдружение „Надежда“, което помага на наркозависими, какъвто е бил той самият и Мария Атанасова от родителска организация, като майка на наркозависим.

„Това е начин децата да чуят разказа на хора сблъскали се с това и да формират собствено отношение по темата. Надявам се негативно“, каза съдия Узунов.

Гости на форума бяха председателят на Окръжен съд – Бургас съдия Росица Темелкова, съдия Боряна Димитрова, Мая Казанджиева директор „Социални дейности, здравеопазване и спорт“ към Община Бургас. Форумът се организира от Районен съд – Бургас и Общински съвет по наркотични вещества, от който присъстваха председателят Росица Димова, районният съдия Мая Стефанова, която е член на съвета и Станислава Калинова, секретар на съвета.

„Идеята ни е като отговорна институция да обърнем внимание към подрастващите за начина на формиране на решенията и по-скоро на субективната връзка с обективните действия. Насочеността ни е да увеличим периметъра на борба с гадното явление наркотици. Ще обърнем внимание за постъпките в ежедневието и така да помогнем на обществото да оцени в по-голяма степен принципите на демокрацията, независимостта, уважението един към друг и най-важното нещо е да споделят мнението си, да казват „не“ и да умеят да общуват по-добре, за да не се стига до съд след постъпките им“, обясни съдия Узунов.

Той добави, че съдът има широка програма за работа с учениците по образователната програма на ВСС.

„Наши съдии редовно са лектори в училищата, като ние не губим връзка с тях. Най-често въпросите им са от любопитство, интересуват се от размерите на наказанията за конкретно поведение – примерно телесни повреди, или обиди и се разширява кръга им на познание в тази сфера. Надявам се, че като ги запознаваме, ще започнат да мислят повече, за да не стигат до съда“, посочи председателят на Районен съд – Бургас.

Съдия Темелкова отбеляза, че употребата на наркотици е изключително актуален социален проблем. Тя пожела на учениците да си извадят поука от това, което ще чуят, защото последствията от употребата на наркотици завършват в съда.

Мая Казанджиева на свой ред посочи, че с този форум се поставя началото на една добра традиция за поучаване и напътствие на младите хора, за да могат най-добре да правят информирания си избор.

„Много от вас наблюдават проблема с наркотиците отстрани, но границата между наблюдател и участник е много тънка. Нашата инициатива е да ви покажем последствията от употребата и разпространението на наркотици“, заяви Росица Димова.

Тя добави, че много често родителите не разбират навреме за проблемите на децата им с наркотиците. Самите деца умело манипулирали близките си, но пък първи промените в поведението им забелязвали приятели, съученици и учители.

„Районен и Окръжен съд – Бургас чрез своята образователна програма осъществяват контакт с ученици вече 7-8 години. Аз съм лектор и наблюдавам, че има интерес към темата за наркотиците. Както знаем много често разпространението на наркотични вещества започва от училищата. Най-често на срещите с учениците ме питат: „Като съм непълнолетен, нося ли отговорност?“. Да носите! С г-жа Сабина Колева от Детска педагогическа стая в Пето РУ работим заедно именно по престъпления на малолетни свързани с наркотици. Основно в Районен съд – Бургас разглежда дела за притежание на наркотици и шофиране след употреба на наркотични вещества. Окръжен съд – Бургас вече се занимава с по-тежките дела като разпространение и други престъпления“, отбеляза съдия Анатоли Бобоков.

Сабина Колева потвърди, че най-често работи с деца извършили такива престъпления.

„Никой не започва да употребява с цел да стане зависим, но това много често става. Все повече се снижава възрастта на младите хора, които употребяват наркотици и съответно на тези, които стават зависими. Има много нови синтетични дроги, които сериозно увреждат психиката. Изследване на холандски учен е доказало че употребата на наркотици има крайно влияние върху психиката. Най-често младите хора започват с марихуана, защото казват, че ги успокоява. От редовния контингент, който наблюдавам през годините обаче знам, че употребата на марихуана води до безсъние, което кара младите да употребяват още. Наркотиците отключват психични заболявания – най-често параноична шизофрения, която остава за цял живот, съпровождана от слухови и визуални халюцинации“, каза инспекторът.

Да потвърди думите й се включи и Пламен Атанасов, който повече от 10 години е бил наркозависим. Започнал е на 14 години с марихуана, защото било готино.

„В един момент стигнах до там, че никой не ме понасяше, дори семейството ми. Казвам ви това, за да не се случи и на вас и вашите близки. В един момент стигнах дъното и опитах да се самоубия, естествено със свръхдоза. И да, всичко започна с трева, и много ми харесваше. В един момент тревата не беше достатъчна и продължих с други наркотици – каквото имаше – хероин, амфетамин, кокаин, синтентични дроги. Мои приятели започнаха да умират един по един. И знаете ли кое е най-лошото? С всичко това, което прави като наркозависими убивате бавно вашите семейства. Аз успях да се спася, измъкнах се. Повече от 18 години съм трезвен – без наркотици и алкохол. Създадохме организация, която напълно безплатно помага на всеки с такива проблеми. И сме помогнали на доста млади хора. За наркотиците няма богати и бедни. Има обаче много често след това психични проблеми – биполярност, шизофрения. Затова ви съветвам, ако имате проблем и го осъзнавате, не чакайте, потърсете помощ. Трудно е, но не е невъзможно“, сподели Атанасов.

След него думата взе и Мария Атанасова, която пък е майка на наркозависим и това я е амбицирало да създаде родителска организация, която помага на родителите да се справят заедно със зависимостите на децата си.

„В забързаното ежедневие родителите не забелязват проблемите на детето си, но никога не е късно да се потърси помощ. Аз преминах през това. Синът ми беше амбициозен младеж, много суетен за външния си вид. В последствие се занемари и това беше една от лампичките, която ми светна“, обясни тя.

Често децата, употребяващи наркотици развиват манипулативно държание и успяват да лъжат родителите си. Това коментира секретарят на Общинския съвет по наркотични вещества Станислава Калинова.

Последва и дискусия, в която модераторите отговаряха на въпроси и внесоха още светлина по този наистина сериозен социален проблем.


Анкета

Мнения

ИЗБОРИ 2023 Мнения
Проф. Иво Христов: В България не може да се говори сериозно за сериозните неща
  16.03.2023 20:12      

Дона МИТЕВА Политическият анализатор проф. Иво Христов говори в аулата на БСУ по темата &