Събота, 17 Юни 2023
    
Бургас

Служители на КЗП в Бургас излязоха на протест

  17.03.2023 11:25  
Служители на КЗП в Бургас излязоха на протест

Настояват за достойно заплащане

Дона МИТЕВА

На едночасова ефективна стачка излязоха служители  на Комисията за защита на потребителите в Бургас.  Тя бе организирана от синдикалната организация на КТ „Подкрепа” в  структурата. В бургаската дирекция работят  по-малко от 20 човека. Те настояват за увеличение на заплатите, които получават поне със 60%.

Иван Костадинов, областния лидер на КТ „Подкрепа“ беше при стачкуващите,  защото от шест месеца имат структура на синдиката сред тях:

„Тези хора настояват за увеличение на заплатите, които не са индексирани от 2018 година,  с едно много малко увеличение през 2020.

От хора, от които се очаква да  се борят със спекулата, да налагат Закона за защита на потребителите вижте за какви нищожни суми работят. Това са поредните, които излизат на протест. Назад във времето си спомняте, че работещите в кадастъра протестираха, утре може да протестират  и от статистиката, защото и там има проблеми  със заплащането. Има и други държавни институции, където просто времето е спряло по отношение на заплащането“.

Костадинов се надява, че колегите на бургаските служители в КЗП  от цялата страна също ще последват примера им не само там, където „Подкрепа“ има своя структура, защото протестиращите не се борят само за своите заплати, а за увеличението на заплатите на всички.

Антония Тодорова е регионален секретар на „Подкрепа“ и също бе сред протестиращите.

 Нели Пенчева

 Осемстотин и осемдесет лева получава чисто Нели Пенчева.  Тя е със седем години стаж в тази структура и е с  висше образование магистартура.

Тя признава, че натоварването е много голямо, особено през лятото: “Отговаряме за бургаски регион – от Обзор до Царево.Заради борбата със спекулата, която предприе правителството, сме много ангажирани и в момента. Летния сезон също. Никой не обича да го проверяват и ние сме между потребителите и търговците. Все някой има недоволен. Тегава е работата, но е интересна. Лично на мен ми харесва. Искам да я работя просто заплащането е меко казано оскъдно“, сподели тя.

Димитър Караманов

Димитър Караманов, работи в КЗП от 2017 година: „Нашите искания са увеличение на заплатите с поне 60%, тъй като средната заплата в структурата е около 1000 лева, а както казаха и колежки има и такива, които вземат и под 900 лева. В условия на инфлация, на спекула - трудно се оцелява с тези пари“, коментира той. 

Голяма част от проверките, които извършват служителите са извън работно времеq но  извънреден труд им се плаща много рядко.


Анкета

Мнения

ИЗБОРИ 2023 Мнения Приморско
Борислав Киров, кандидат за депутат от Приморско: Приоритет ни е да привлечем световни брандове в туризма
  18.03.2023 15:32      

Борислав Киров е от Приморско. Икономист с дългогодишна практика в областта на туризм