Събота, 17 Юни 2023
    
ИЗБОРИ 2023

Мустафа Карадайъ в Айтос: Време е дневният ред на хората да стане дневен ред на политиците (СНИМКИ)

  15.03.2023 23:04  
Мустафа Карадайъ в Айтос: Време е дневният ред на хората да стане дневен ред на политиците (СНИМКИ)

Лидерът в листата и айтозлия Севим Али категоричен, че ДПС е гарант за излизане от кризите

От Движението си пожелаха 49 депутата в 49-то Народно събрание

 

Георги РУСИНОВ

 

Време е дневният ред на хората да стане дневен ред на политиците. Това заяви в Айтос председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Той бе посрещнат от множество симпатизанти на Движението на предизборна среща, на която бе представена листата на ДПС за предстоящия на 2 април пети пореден парламентарен вот.

Карадайъ обърна внимание на икономическата криза в страната и припомни, че през 2001-а, след приватизацията също е имало сериозна инфлация.

„Над 17 млрд. и половина беше дългът на държавата. Тогава ДПС влезе във властта. Два мандата в управлението и когато излизахме от властта дългът беше около милиард и половина и фискалния резерв беше някъде около 8 млрд. и половина.

След това какво се случи? Края на 2020-а дългът на страната беше над 21 млрд. и половина. Т.е. за десет години управление на ГЕРБ нов натрупан дълг 20 млрд. ДПС за 8 години върна 16 млрд., а ГЕРБ за 10 години натрупаха 20 млрд. Но след 2021-а година дългът на България е 40 млрд.

От Видин до тук идваме и хората навсякъде казват, че основен проблем е високата инфлация, високите цени. Хората казват, че обедняха. Народът обедня, но и държавата обедня. 40 млрд. дълг. Някой ще трябва да го връща. Кой? Внуците на нашите внуци. Нашия живот няма да е достатъчен.

Ние успяхме да върнем 16 млрд. и половина чрез инвестиции. Достигнахме до 13 млрд. инвестиции на година. По този начин управляваше ДПС. Чрез инвестиции се преодолява инфлацията, чрез инвестиции се вдига и жизнения стандарт. Само, че дойдоха едни други, които твърдяха, че коалицията е лошо нещо, управляваха еднолично и натрупаха 20 млрд. дълг. След тях пък дойдоха едни други, които казваха, че са умни и красиви и били промяната, а дългът на страната стана 40 млрд. Били умни и красиви, били промяната. Дойде време за промяна на тази промяна. Не може по този начин да продължаваме. Затова ние сме тук само, за да посочваме неща, които се случват“, каза от сцената Карадайъ.

Председателят на ДПС засегна и плана за възстановяване и устойчивост.

„Нашите евродепутати казаха, че в Брюксел договаряме за България да има стратегически план за земеделието, оперативни програми, план за възстановяване и устойчивост, който да запази работните места след ковид кризата. Да запази малките фирми и предприятия, да има инвестиции. 60 млрд. са сумарно трите програми. Влязоха ли пари? Стигнаха ли до хората? Няма по нито един план.

Тук идва въпросът защо? Влязохме в ЕС, първия оперативен период програмите бяха написани и да може след 2009-а да има кой да реже лентички. За следващия оперативен период плановете се договориха през 2013-а, когато отново бяхме на власт. За да има пак после кой да реже лентички. 2020-а трябваше да се разпишат плановете и да се договорят с Брюксел. Кой беше на власт? ГЕРБ. Видяхме, че не могат да го направят и още тогава им казахме да направим един експертен кабинет и всички парламентарно представени партии да се ангажираме с разписването на плана за възстановяване и устойчивост и оперативните програми, за да може от 2021-а средствата да достигнат до хората. Откакто сме членове на ЕС основните инвестиции за България идват от евросредствата. Те какво направиха? Останаха до края на мандата и като си заминаваха казаха, че ги оставили за следващите, които дойдат на власт“, посочи той.

Затова сега мотото на ДПС за вота е „Разум, отговорност, диалог“, уточни Карадайъ.

„Защото хората прогресивно обедняват, държавата обеднява. Генералната ни задача е да спрем това. Следващата задача е да имаме средни европейски стандарти на живот тук в България, в област Бургас, в Айтос. А това става чрез инвестиции. Затова ни е нужен разум. Трябва ни и за да намерим правилните решения за изход от тази ситуация. И отговорност трябва – лична и колективна, защото носим отговорност за бъдещето на нашите деца, тук в нашата родина България. Нужен ни е и диалог за намиране на съгласие, обединение и съединение. Това е основата на нашата партия за правене на политика. Диалог ни трябва, за да намираме формули за решаване на актуалните проблеми на хората и на държавата.

Затова моят призив е към всички присъстващи – днес е 13-ят ден от предизборната кампания, всеки от вас на ден по 13 души да им каже за какво става въпрос, да им кажем, че носят отговорност за своята съдба и съдбата на родината и в деня на изборите да отидат да гласуват с разум, а не с предразсъдъци. Време е дневният ред на хората, да стане дневен ред на политиците. Време е дневният ред на хората да стане дневен ред на парламента и там ДПС да е част от мнозинството, който ще излъчи редовен кабинет, а той да има за дневен ред дневният ред на хората“, заяви той и продължи:

„Това е нещото, което трябва да направим и като си свършим работата в област Бургас и изберем повече от трима народни представители за 49-то Народно събрание. Знаете ли ДПС колко народни представители ще има. Предния път колко имахме? 36. Кой номер сме? 13. 36+13 е равно на 49 народни представители в 49-то Народно събрание“.

Подкрепа от сцената преди него изказаха и евродепутатите на ДПС – Искра Михайлова и Атидже Вели. Бившият министър Хасан Адемов надъха присъстващите в залата симпатизанти и кандидати за народни представители. Той похвали работата на двамата евродепутати на Движението и ги поздрави за това, че са дошли специално в Айтос. Приветствие отправи и председателят на Младежката организация на ДПС в Бургас, а в залата бе и бившите народни представители Несрин Узун и Дурхан Мустафа, както и кметът на Община Руен Исмаил Осман.

Водачът в листата Севим Али, който е родом от Айтос заяви, че за него е голяма чест да посрещне в родния си град председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

„Днес никой не е необходимо да се пренася в жертва и ще ви кажа защо. Защото нашият почетен председател знаете, че учреди ДПС за да няма мачкани и унижавани хора от какъвто и да е режим. Днес е необходимо единствено и само да има силно и сплотено ДПС, което е гарант за правата и свободите на всички български граждани. Искам бурни аплодисменти за листата ни. Това е най-истинската листа в Бургаска област. Хора, които осъзнават слогана ни. Отговорност пред кого? Пред младото поколение, което за съжаление през последните 12 години управление на ГЕРБ и на „Промяната“, които всъщност са „Подмяната“, напуснаха нашата родина да търсят работа в други страни. Отговорност към нашите майки и бащи, към възрастните хора, които изградиха България от нулата и заслужават дълбок поклон и уважение. Да поемем отговорност заедно. Това го може само ДПС. Да променим икономическата ситуация каквато беше, когато управляваше ДПС. Можем да го направим. Ще работим толкова усърдно, както сме работили винаги. Най-голямата криза, която сме решени да преодолеем е политическата криза. С разум, с отговорност и с диалог. Това, което демонстрирахме в 48-ят парламент. ДПС загърби партийния интерес за националния“, обясни той на съгражданите си.

Али припомни и какво ДПС е свършило в краткия живот на 48-то Народно събрание.

„Първо – конституционното право на всеки български гражданин – да гласува, ако иска с хартия, ако иска с машина. Какво направихме за доходите на българските граждани, защото много голям проблем е обедняването на народа. Благодарение на ДПС от 1 януари 2024-а минималната работна заплата ще бъде 50% от средната брутна работна заплата. Благодарение на ДПС всички учениците от 1 до 12 клас ще имат безплатни учебници. Макар, че си го преписват други политически сили. И много други законопроекти, които благодарение на ДПС бяха приети в 48-то Народно събрание“, отбеляза той.

Водачът в листата призова присъстващите да бъдат разумни и отговорни към тях, към техните деца, към бъдещето, за да има стабилна и отговорна парламентарна група на ДПС, която може и знае как да изведе страната от всички кризи. И той, и Карадайъ благодариха на всички български граждани, които оказаха подкрепа в дарителската кампания на ДПС за пострадалите от разрушителните земетресения в Турция и Сирия.

Втория в листата Ешереф Ешереф обяви времената, в които живеем като изключително трудни и сложни.

„От една страна галопираща инфлация. Няма увеличение в доходите. Обедняваме. Каскада от кризи. И на този фон какво се случва с политическия живот в страната ни? Това е безобразие. Да си го кажем директно – в рамките на 2 години за пети пореден път на парламентарни избори. И поне нещо да се променяше. Както казва нашият председател разпределението в българския парламент си остава едно и също, без значение дали първият и вторият ще си сменят местата. Просто българските избиратели ни показват, че без разум, отговорност и диалог нещата няма как да се случат. Затова благодаря на всеки един от вас. ДПС постоянно увеличава подкрепата си. Но явно не е достатъчно, затова трябва още по-голяма мобилизация и още по-голяма подкрепа. Съвременната ни история показва, че в такива трудни моменти как излизаме от такива ситуации? Когато ДПС има по-голяма подкрепа, когато ДПС участва в управлението на страната, когато ДПС е мандатоносител. А това всички можем да го направим, за да излезем от този омагьосан кръг“, каза той.

Фатме Рамадан, която е на трето място в листата благодари на избиратели за доверието, което ще им окажат за пети пореден път.

„Ние от 2 години се въртим в една спирала от избори. Което не води до нищо добро в нашата мила родина България. Всеки един от нас го усеща това по джоба си. Какво трябва да се направи? Нашият председател Мустафа Карадайъ, в първия ден на 48-то Народно събрание в своята декларация каза, че България повече от всякога има нужда от стабилно правителство, което единствено може да се постигне с диалог. Какво наблюдавахме? От една страна едни хора, които еднолично управляваха 12 години, предложиха едно правителство, което беше бягство от отговорност. От друга страна наблюдаваме през последните две години едни партии, на които живота им продължава 40 дни, същевременно обаче имат претенцията да управляват еднолично и сами, без да имат опита и експертизата. Без да имат волята на народа, защото народът не им гласува това доверие и затова водят страната от избори в избори. Единствената партия, която говори за диалог в българския парламент, единствената партия на която дневният ред е дневният ред на народа е ДПС“, отбеляза на свой ред тя.

Рамадан призова за подкрепа и от нежната половина, тъй като по думите й една жена може да свърши работата, а мъжете да се хвалят с нея. Председателят Карадайъ прие думите й сериозно и похвали и останалите дами в листата, като на свой ред даде думата на всяка една от тях. Листата представи председателят на ДПС-Бургас Ахмед Сюлейман.


Анкета

Мнения

ИЗБОРИ 2023 Мнения
Проф. Иво Христов: В България не може да се говори сериозно за сериозните неща
  16.03.2023 20:12      

Дона МИТЕВА Политическият анализатор проф. Иво Христов говори в аулата на БСУ по темата &