Сряда, 31 Май 2023
    
Бургас

Семейство Арабаджиеви дари на архива ценни документи за Каблешково

  01.03.2023 10:27  
Семейство Арабаджиеви дари на архива ценни документи за Каблешково

В Държавен архив – Бургас постъпи дарение с интересни документи, донесени от нашите приятели – Кольо Видев Арабаджиев и синът му Иван Арабаджиев. Те предоставиха спомени за историята на град Каблешково, събрани в книгите: „Каблешково някога и сега“, „В края на дългата есен“, „Каблешково - събрани спомени“, „Полет към небето - каблешковските пилоти“, историята на Основно училище „Св. Паисий Хилендарски“, посветена на 100-годишнината от създаването му, Допълнително земеделско училище и ОДЗ „Радост“ в Каблешково. Предадена е информация за откриването на бюст–паметник на Тодор Каблешков – патрон на града, на 20 апр. 2022 г.  Това съобщават от архива.

Документите са плод на дългогодишната изследователска и събирателска дейност на Кольо Арабаджиев и съпругата му Надка Иванова Арабаджиева  - учители, общественици, страстно обичащи своето родно място. В СУ „Иван Вазов“ – Бургас г-н Арабаджиев създава първата в България детска школа по керамика, със забележителни постижения в страната и чужбина, чиито документи са предадени в ОДА – Бургас и са регистрирани във Фонд № 1845. Удостоен е с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ I степен. Към тях се присъединява и синът им Иван Арабаджиев – художник и реставратор. Благодарение на събраните от фамилията повече от 1400 експоната се слага началото на музей в родното Каблешково.

Предадени са списък на дарените предмети за музея, събрани от бащата на Елизабет Арабаджиева – снаха на семейство Арабаджиеви и списък на художествената и научна литература, дарена от Елизабет и Иван за библиотеката на читалището в Каблешково.

  Всички книжни издания са богато илюстрирани със снимки, направени от съставителите. Част от дарението са и 14 бр. фото ленти, 38 бр. CD и DVD дискове и 5 бр. дискети със снимки от дейността на семейство Арабаджиеви.

Новото постъпление е ценен принос към личен фонд 1564 - Арабаджиев, Кольо Видев (1936 - ), с три инвентарни описа и период на документите 1899 – 2013 г.