Четвъртък, 01 Юни 2023
    
Бургас

Жълт код за шест области на страната

  28.02.2023 08:10  
Жълт код за шест области на страната

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) обяви жълт предупредителен код за значителни валежи от дъжд. Кодът е в сила за шест области на страната.

Това се посочва в картата с предупредителните кодове за опасните метеорологични явления, публикувана в сайта на НИМХ.

Областите с жълт код за значителни валежи са: Благоевград, Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас.

Ето и останалата прогноза за времето: Днес преди обяд само на отделни места ще има слаби валежи от дъжд. Около и след пладне от юг валежите ще се активизират и до края на денонощието ще обхванат почти цялата страна, а на места в Рило-Родопската област ще са значителни, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), цитирани от БТА.

Максималните температури ще са от 4°-5° в североизточните, до 15°-16° в крайните югозападни райони, в София - около 12°.

Над Черноморието ще е предимно облачно. Валежи от дъжд ще има главно сутринта, вечерта и през нощта срещу сряда. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 5° и 9°. Температурата на морската вода е 7-8°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

Над планините ще е предимно облачно, главно в следобедните часове с валежи от сняг, на височина под 1500 метра - от дъжд. Ще духа до умерен вятър от юг-югозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 7°, на 2000 метра - около 0°. 

През следващите два дни вятърът ще е от североизток. Времето ще се задържи предимно облачно. В сряда преди обяд на места, главно в Северна България, ще има валежи от дъжд.

След временно спиране, в четвъртък по-късно през деня от югозапад отново ще завали. Минималните температури ще са между 1° и 6°, а максималните  - между 7° и 12°.