Вторник, 30 Май 2023
    
Бургас Мнения

Д-р Иван Казмин, УМБАЛ – Бургас: Не бъдете диагностици на своите оплаквания, това е задачата на лекарите

  28.02.2023 16:30  
Д-р Иван Казмин, УМБАЛ – Бургас: Не бъдете диагностици на своите  оплаквания, това е задачата на лекарите

 ДОНА МИТЕВА

– Доктор Казмин, до каква степен COVID-19 отключи ревматологични заболявания у прекаралите го?

             – Вече е известно на цялата медицинска общност, а и на част от обществеността, че     преболедуването от COVID-19 води до значима активация на имунната система на пациента. В резултат на това, при немалка част от преболедувалите от COVID-19 наблюдаваме постковид синдром с изразени оплаквания от ставно-мускулно-сухожилен характер (т.н. реактивна артропатия) с продължителност от 7 – 10 дни до 3 – 4 месеца. Хубавото е, че спонтанно или с адекватно лечение тези оплаквания затихват. Обаче при част от хората с определена генетична предразположеност преболедуването от COVID-19 доведе до развитие на имунообусловени ревматични заболявания като ревматоиден полиартрит, системен лупус еритематодес и др., което вече налага в продължение на години болестопроменящо противоревматично лечение, водено от ревматолог. Подобен проблем имат ендокринолозите с нововъзникнал захарен диабет сред пациентите, преболедували COVID-19.

– Как повлиява студеното време и влажният климат в Бургас върху вашите пациенти? Какво ги съветвате?

– Студът и влагата влошават оплакванията от мускулно-ставен характер на пациентите. От значение са самите метеорологични промени, които водят до засилване основно на болката и затова наричаме тази болка метеопатна. С настъпване на стабилизация на метеорологичната обстановка тази болка обичайно затихва спонтанно. С оглед овладяване на тези оплаквания пациентът може да приема няколко дни обезболяващо средство, напр. парацетамол в адекватна доза, което ще подобри качеството му на живот при студено и влажно време. Не бива да забравяме, че при такова време е добре да стоим на топло и да сме адекватно облечени при излизане навън, за да намалим прякото студово въздействие върху тялото

– Хранителните добавки със съдържание на колаген, хиалуронова киселина и т.н. – вършат ли работа за подобряване на състоянието на Вашите пациенти?

– На първо място искам да напомня, че хранителните добавки не са лекарства т.е нека хората, които приемат хранителни добавки, да не живеят с мисълта, че водят лечение. Често такова поведение води до забавяне на поставяне на диагноза, късно започване на адекватно лечение и в резултат на това имаме страдание и възможна инвалидизация. Всеки може да взима каквито пожелае хранителни добавки – за тях не е нужна рецепта, а освен това, ще припомня една турска поговорка: „И файда да няма, зарар (вреда) няма да има“.

– Каква е правилната профилактика при ставни проблеми?

– Ще започна от миналото към бъдещето:

1. Знай своя род. При немалка част от ревматологичните заболявания е налице генетична предразположеност, следователно от ставните оплаквания на твоите прародители и родители може да се предположи какви ставни проблеми можеш да имаш и ти;

2. Ако ти или твоите деца имат някакви гръбначни и/или ставни деформитети, направи необходимото те да бъдат коригирани;

3. Храни се природосъобразно и поддържай нормално телесно тегло;

4. В ежедневието ти да има достатъчна физическа активност, целяща поддържане на добър тонус и сила на мускулите ти;

5. Не бъди диагностик на своите ставни и гръбначни оплаквания, това е задача на лекарите. Ти просто трябва да ги потърсиш своевременно.


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Адвокат Драгомир Ошавков: Напускам Движение 21, но няма да чуете лоша дума от мен
  25.02.2023 10:32      

Политическата криза ще завърши със свикване на Велико Народно събрание, смята екс-депутат